Składniki:
- 150 g kapusty pekińskiej (1/2 małej główki)
- 50 g rodzynków
- 1 pomarańcza
- 50 g orzechów włoskich
- 75 g śmietany
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- sok z ½ limony
- 1 łyżka zagęszczonego soku jabłkowego
- 100 g ziarnistego białego sera
- ½ łyżeczki świeżego lub suszonego roztartego rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć, dobrze osączyć i pokroić ukośnie w cieniutkie paseczki.
- Rodzynki umyć i osączyć.
- Pomarańczę obrać i wyfiletować (zachować 4 cząstki do ugarnirowania).
- Orzechy grubo posiekać (4 połówki orzechów odłożyć do ugarnirowania).
- Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski.
- Śmietanę wymieszać z olejem, sokiem limonkowym i jabłkowym. Sos wymieszać ze składnikami w misce.
- Do sałatki dodać także ser i drobno posiekany świeży lub suszony rozmaryn.
- Sałatkę ugarnirować cząstkami pomarańczy i połówkami orzechów.