Sałatka z kapusty pekińskiej z pomarańczami

Smaczne przystawki i przekąski na stałe weszły już do naszego menu. Sprawdź pomysł na smaczną przystawkę.

Galicja dla Twojego Domu

Składniki:

  • 150 g kapusty pekińskiej (1/2 małej główki)
  • 50 g rodzynków
  • 1 pomarańcza
  • 50 g orzechów włoskich
  • 75 g śmietany
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • sok z ½ limony
  • 1 łyżka zagęszczonego soku jabłkowego
  • 100 g ziarnistego białego sera
  • ½ łyżeczki świeżego lub suszonego roztartego rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyć, dobrze osączyć i pokroić ukośnie w cieniutkie paseczki.
  2. Rodzynki umyć i osączyć.
  3. Pomarańczę obrać i wyfiletować (zachować 4 cząstki do ugarnirowania).
  4. Orzechy grubo posiekać (4 połówki orzechów odłożyć do ugarnirowania).
  5. Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski.
  6. Śmietanę wymieszać z olejem, sokiem limonkowym i jabłkowym. Sos wymieszać ze składnikami w misce.
  7. Do sałatki dodać także ser i drobno posiekany świeży lub suszony rozmaryn.
  8. Sałatkę ugarnirować cząstkami pomarańczy i połówkami orzechów.