W przypadku tłustszych mięs możemy sobie pozwolić na bardziej intensywne doprawienie, jednak w przypadku takiej potrawy, jak na przykład ryba, musimy pamiętać, by wykorzystywać te rodzaje ziół, które nie zdominują jej delikatnego smaku. Szukając ziołowych inspiracji do przygotowania potraw z grilla sięgnąć możemy po rozmaryn, majeranek, bazylię, kminek, kolendrę, czy estragon.
Składniki:
- 1 kurczak
- 80 ml ketchupu pikantnego
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
- 2 szalotki
- 10 g startego korzenia imbiru
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 szczypta mielonych goździków i cynamonu
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżej mięty
- 50 ml ketchupu pikantnego
- 1 średniej wielkości dojrzały ananas
- 1 czerwona cebula
- 1 strączek chilli
- 1 pęczek bazylii
- pęczek świeżej mięty
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru brązowego
- sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
- Pokrój dowolnie kurczaka na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, ponacinaj dodatkowo nożem w odstępach co 1 cm.
- Pomieszaj w misce: ketchup z Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli smak dania, czosnek, szalotkę, mielone goździki, sos sojowy, cynamon, imbir, posiekaną miętę i bazylię. Zmiksuj wszystko razem w robocie kuchennym na jednolitą masę. Wymieszaj kawałki kurczaka w powstałej marynacie i pozostaw w misce w lodówce pod przykryciem do następnego dnia.
- Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu, aż kurczak będzie rumiany i miękki.
Salsa ananasowa:
- Obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, ketchup, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę.
- Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.