Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

By odpowiednio doprawić dania z grilla, powinniśmy sięgnąć po pachnące zioła. Doskonale odnajdą się one w towarzystwie mięs, warzyw, czy różnego rodzaju sałatek, które zaserwować możemy naszym gościom na stole.

karaibski kurczak
Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

W przypadku tłustszych mięs możemy sobie pozwolić na bardziej intensywne doprawienie, jednak w przypadku takiej potrawy, jak na przykład ryba, musimy pamiętać, by wykorzystywać te rodzaje ziół, które nie zdominują jej delikatnego smaku. Szukając ziołowych inspiracji do przygotowania potraw z grilla sięgnąć możemy po rozmaryn, majeranek, bazylię, kminek, kolendrę, czy estragon.

Składniki:

  •     1 kurczak
  •     80 ml ketchupu pikantnego
  •     1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
  •     2 szalotki
  •     10 g startego korzenia imbiru
  •     1 posiekany ząbek czosnku
  •     3 łyżki sosu sojowego jasnego
  •     1 szczypta mielonych goździków i cynamonu
  •     kilka gałązek świeżej bazylii
  •     kilka gałązek świeżej mięty
  •     50 ml ketchupu pikantnego
  •     1 średniej wielkości dojrzały ananas
  •     1 czerwona cebula
  •     1 strączek chilli
  •     1 pęczek bazylii
  •     pęczek świeżej mięty
  •     80 ml oliwy z oliwek
  •     1 łyżka cukru brązowego
  •     sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój dowolnie kurczaka na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, ponacinaj dodatkowo nożem w odstępach co 1 cm.
  2. Pomieszaj w misce: ketchup z Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli smak dania, czosnek, szalotkę, mielone goździki, sos sojowy, cynamon, imbir, posiekaną miętę i bazylię. Zmiksuj wszystko razem w robocie kuchennym na jednolitą masę. Wymieszaj kawałki kurczaka w powstałej marynacie i pozostaw w misce w lodówce pod przykryciem do następnego dnia.
  3. Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu, aż kurczak będzie rumiany i miękki.

Salsa ananasowa:

  1. Obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, ketchup, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę.
  2. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.