
To oryginalne połączenie, które zachwyci zarówno dużych, jak i małych smakoszy, zwłaszcza, gdy będzie elementem piknikowego lunchu na trawie. Prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na orzeźwiający posiłek!
Składniki:
- 3 garście mieszanych sałat
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe Naturalnie smaczne! Knorr
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- 1 awokado
- pestki z połowy granatu
- 1 figa (lub suszone morele)
- kilka orzechów włoskich do podania
- 50 g sera koziego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
- Sałaty rozłóż na półmisku. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni. Figę lub morele pokrój na ósemki, a ser pokrusz.
- Pomarańczę i grejpfruta obierz ze skóry, a następnie wykrój z owoców segmenty (filety). Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostry nóż wbij w pestkę i, przekręcając nim, wyjmij pestkę z owocu. Miąższ wyłóż stołową łyżką i pokrój w plastry. Owoc granatu obierz i wyjmij jego pestki.
- Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z limonki i oliwą, by stworzyć aromatyczny dressing.
- Wszystkie owoce rozłóż na sałacie i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym serem i orzechami.