Kasza kuskus z warzywami

Niedawno obchodzony Dzień Wegetarianizmu to znakomita okazja do tego, aby spróbować bezmięsnych dań, urozmaicając swój codzienny jadłospis.

Kasza kuskus z warzywami

Potrawy wegetariańskie są pyszną alternatywą dla tradycyjnej diety mięsnej. Wystarczy odrobina kreatywności, umiejętne przyprawienie, aby przygotować posiłki o bogatym smaku i aromacie, które zachwycą także zwolenników mięsa. Na pyszną przekąskę bądź kolację polecamy przepis na kaszę kuskus z warzywami.

Składniki:

  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 ogórek średniej wielkości
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania:

  1. Gotującą się wodą zalej kuskus do około 2 cm nad powierzchnią kaszy. W wodzie rozpuść jedną kostkę bulionu.
  2. Wszystko przykryj i odstaw na około 10 minut do wchłonięcia bulionu przez ziarenka i uzyskania miękkości kaszy. Gotowy kuskus odstaw do ostygnięcia.
  3. Cebulę dymkę, ogórka i pomidory pokrój w kostkę, szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj, a z cytryny wyciśnij sok.
  4. Połącz sok z cytryny z oliwą z oliwek i wymieszaj go z kaszą kuskus oraz resztą warzyw.