
Potrawy wegetariańskie są pyszną alternatywą dla tradycyjnej diety mięsnej. Wystarczy odrobina kreatywności, umiejętne przyprawienie, aby przygotować posiłki o bogatym smaku i aromacie, które zachwycą także zwolenników mięsa. Na pyszną przekąskę bądź kolację polecamy przepis na kaszę kuskus z warzywami.
Składniki:
- 200 g kaszy kuskus
- 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 3 dymki ze szczypiorkiem
- 1 ogórek średniej wielkości
- 2 pomidory
Sposób przygotowania:
- Gotującą się wodą zalej kuskus do około 2 cm nad powierzchnią kaszy. W wodzie rozpuść jedną kostkę bulionu.
- Wszystko przykryj i odstaw na około 10 minut do wchłonięcia bulionu przez ziarenka i uzyskania miękkości kaszy. Gotowy kuskus odstaw do ostygnięcia.
- Cebulę dymkę, ogórka i pomidory pokrój w kostkę, szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj, a z cytryny wyciśnij sok.
- Połącz sok z cytryny z oliwą z oliwek i wymieszaj go z kaszą kuskus oraz resztą warzyw.