
Składniki:
- schab karkowy – 1,5 kg
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 szt.
- Przyprawa do mięs Knorr – 3 łyżki
- rozmaryn świeży gałązka – 2 szt.
- czosnek ząbek – 5 szt.
- olej roślinny – 130 ml
- musztarda francuska – 3 łyżki
- cebula szalotka, mała – 1 szt.
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso nakłuj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.
- Przygotuj doskonałą marynatę do mięsa – przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
- Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok – posłuży do przygotowania sosu.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony.
- Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty.
- Mięso podawaj z sosem.