Kawa Amaretto – deser idealny na jesienne popołudnie

Późna jesień to niezbyt przyjemny czas. Przeszywające zimno i wilgoć na dworze nie nastrajają optymistycznie. Jednak o poprawę humoru, wbrew pozorom, wcale nie tak trudno.

kawa-amarwetto
Kawa Amaretto – deser idealny na jesienne popołudnie

Można zacząć chociażby od kubka dobrej kawy ze specjalnymi dodatkami. Dziś polecamy kawę z likierem amaretto.

Do zrobienia kawy przydadzą się:

  • świeżo zaparzona kawa bez fusów;
  • 50 ml likieru amaretto (w opcji dla osób niepijących alkoholu można likier zamienić na syrop migdałowy)
  • mleko

Sposób przygotowania:

Do filiżanki wlej likier lub syrop, następnie powoli wlej gorącą kawę. Jeśli wolisz delikatniejszy smak napoju dodaj nieco mleka, jeśli masz ochotę na coś mocniejszego możesz ten składnik pominąć.

Kawa Amaretto – deser idealny na jesienne popołudnie
Kawa Amaretto – deser idealny na jesienne popołudnie

Podanie

W zależności od swoich preferencji możesz podawać kawę z amaretto udekorowaną bitą śmietaną posypaną czekoladą lub karmelem. Do napoju nie trzeba podawać cukru, ponieważ zarówno likier jak i syrop migdałowy są słodkie. Kawa z amaretto jest doskonałym deserem sama w sobie, ale dobrze się komponuje również z ciastkami migdałowymi lub maślanymi.

Nie wolno zapomnieć o odpowiednim naczyniu, w jakim należy serwować taką kawę. Z uwagi na piękny beżowy kolor łagodnie kontrastujący z bielą bitej śmietany największe wrażenie uzyskamy podając ją w wyższej, przezroczystej szklance.

Warto pamiętać!

Do przygotowania napoju należy wykorzystać świeżo zaparzoną kawę. Najlepiej jeśli jest to kawa z ekspresu, ponieważ jest gorąca i aromatyczna. Obecnie ekspresy do kawy znacznie staniały, o czym można się przekonać oglądając chociażby ekspresy Siemens w najniższych cenach na porównywarce cen idealo, dzięki czemu wielu z nas może sobie pozwolić na ich zakup. Warto mieć w domu to urządzenie ponieważ kawa rozpuszczalna, choć preferowana przez wielu Polaków, ma gorsze walory smakowe niż ta parzona w ekspresie.