
Można zacząć chociażby od kubka dobrej kawy ze specjalnymi dodatkami. Dziś polecamy kawę z likierem amaretto.
Do zrobienia kawy przydadzą się:
- świeżo zaparzona kawa bez fusów;
- 50 ml likieru amaretto (w opcji dla osób niepijących alkoholu można likier zamienić na syrop migdałowy)
- mleko
Sposób przygotowania:
Do filiżanki wlej likier lub syrop, następnie powoli wlej gorącą kawę. Jeśli wolisz delikatniejszy smak napoju dodaj nieco mleka, jeśli masz ochotę na coś mocniejszego możesz ten składnik pominąć.

Podanie
W zależności od swoich preferencji możesz podawać kawę z amaretto udekorowaną bitą śmietaną posypaną czekoladą lub karmelem. Do napoju nie trzeba podawać cukru, ponieważ zarówno likier jak i syrop migdałowy są słodkie. Kawa z amaretto jest doskonałym deserem sama w sobie, ale dobrze się komponuje również z ciastkami migdałowymi lub maślanymi.
Nie wolno zapomnieć o odpowiednim naczyniu, w jakim należy serwować taką kawę. Z uwagi na piękny beżowy kolor łagodnie kontrastujący z bielą bitej śmietany największe wrażenie uzyskamy podając ją w wyższej, przezroczystej szklance.
Warto pamiętać!
Do przygotowania napoju należy wykorzystać świeżo zaparzoną kawę. Najlepiej jeśli jest to kawa z ekspresu, ponieważ jest gorąca i aromatyczna. Obecnie ekspresy do kawy znacznie staniały, o czym można się przekonać oglądając chociażby ekspresy Siemens w najniższych cenach na porównywarce cen idealo, dzięki czemu wielu z nas może sobie pozwolić na ich zakup. Warto mieć w domu to urządzenie ponieważ kawa rozpuszczalna, choć preferowana przez wielu Polaków, ma gorsze walory smakowe niż ta parzona w ekspresie.