Najbardziej tradycyjne pączki, to te smażone w głębokim tłuszczu i nadziewane konfiturą różaną. O ich doskonałości ma świadczyć idealny kształt i jasna obwódka. Według zwyczaju, powinny być słodkie, a każdy z nas powinien tego dnia sięgnąć po przynajmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie szczęście i powodzenie na cały najbliższy rok. Zasada jest jedna – im więcej zjemy tego dnia, tym lepiej! Z tej okazji mamy dla Was 2 sprawdzone przepisy na przepyszne pączki z nadzieniem!
Pączki z konfiturą z suszonej żurawiny
Składniki:
- 250 ml mleka
- 14 g suchych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- szczypta soli
- 5 g cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 50 g masła
- 2 łyżki spirytusu
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. W rondelku podgrzewamy mleko. Przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy miskę do garnka z ciepłą wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut.
2. W tym czasie przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, wszystko mieszamy.
3. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianę, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów.
4. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy dokładnie ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość.
5. W tym czasie zalewamy żurawinę sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy pół szklanki wody i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 minut.
6. Po ugotowaniu miksujemy blenderem, odstawiamy do wystudzenia. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę i wygniatamy przez ok. 3 minuty.
7. Wałkujemy na nieduży placek i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Czynność w razie potrzeby powtarzamy.
8. Wycięte krążki rozkładamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczkę dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulkę.
9. Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego wyrośnięte pączki. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony.
10. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
Pączki z nadzieniem ze Złotych owoców i odrobiną chilli
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 50 g drobnego cukru
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka wódki
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- 120 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- 100 ml soku pomarańczowego
- cukier
- szczypta chilli
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pozostałe suche składniki: cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka.
2. W gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do masy. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą miksera. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Złote owoce moczymy wcześniej przez godzinę w soku pomarańczowym. Następnie całość przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, czekamy aż sok odparuje, a cukier się skarmelizuje, dodajemy szczyptę chilli. Odstawiamy do wystygnięcia.
4. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki. Układamy na stolnicy, przykrywamy szmatką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Następnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczkę dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulkę. Następnie uformowane kulki smażymy w nagrzanym oleju. Po usmażeniu, pączki przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu.
6. Odstawiamy do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem.