Przepis na bakaliowego pączka!

Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, a na naszych stołach królują już nie tylko te z tradycyjnym nadzieniem, ale też prawdzie karnawałowe wariacje.

pączuś
Przepis na bakaliowego pączka!

Najbardziej tradycyjne pączki, to te smażone w głębokim tłuszczu i nadziewane konfiturą różaną. O ich doskonałości ma świadczyć idealny kształt i jasna obwódka. Według zwyczaju, powinny być słodkie, a każdy z nas powinien tego dnia sięgnąć po przynajmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie szczęście i powodzenie na cały najbliższy rok. Zasada jest jedna – im więcej zjemy tego dnia, tym lepiej! Z tej okazji mamy dla Was 2 sprawdzone przepisy na przepyszne pączki z nadzieniem!

Pączki z konfiturą z suszonej żurawiny

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 14 g suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • szczypta soli
  • 5 g cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. W rondelku podgrzewamy mleko. Przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy miskę do garnka z ciepłą wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut.

2. W tym czasie przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, wszystko mieszamy.

3. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianę, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów.

4. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy dokładnie ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość.

5. W tym czasie zalewamy żurawinę sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy pół szklanki wody i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 minut.

6. Po ugotowaniu miksujemy blenderem, odstawiamy do wystudzenia. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę i wygniatamy przez ok. 3 minuty.

7. Wałkujemy na nieduży placek i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Czynność w razie potrzeby powtarzamy.

8. Wycięte krążki rozkładamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczkę dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulkę.

9. Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego wyrośnięte pączki. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony.

10. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.

tlusty czwartek
Przepis na bakaliowego pączka!

Pączki z nadzieniem ze Złotych owoców i odrobiną chilli

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka wódki
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • 120 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • cukier
  • szczypta chilli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pozostałe suche składniki: cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka.

2. W gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do masy. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą miksera. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Złote owoce moczymy wcześniej przez godzinę w soku pomarańczowym. Następnie całość przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, czekamy aż sok odparuje, a cukier się skarmelizuje, dodajemy szczyptę chilli. Odstawiamy do wystygnięcia.

4. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki. Układamy na stolnicy, przykrywamy szmatką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. Następnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczkę dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulkę. Następnie uformowane kulki smażymy w nagrzanym oleju. Po usmażeniu, pączki przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu.

6. Odstawiamy do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem.