Do mielonego mięsa możemy dodać cukinię i bakłażana, wszystko razem mieszając. Warto użyć mięsa indyczego, zawierającego wiele składników cennych dla organizmu najmłodszych.
Składniki:
- 400 g mięsa z indyka
- bułka kajzerka
- 2 łyżki kaparów
- jajko
- Knorr Naturalnie Smaczne – Klopsiki w sosie pomidorowym
- bakłażan
- cukinia
- cebula
- papryka czerwona
- pomidory pelati pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:
- Kapary drobno posiekaj. Bakłażana, cebulę , czerwoną paprykę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę.
- Pokrojone warzywa przełóż do żeliwnego garnka i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 20 minut, aby się upiekły.
- Bułkę namocz w wodzie, a gdy zrobi się miękka, połącz z mięsem mielonym, jajkiem i posiekanymi kaparami.
- Z mięsa uformuj małe kulki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i Klopsiki w sosie pomidorowym Knor, by nadać daniu wyrazisty smak.
- Całość gotuj dwie minuty, a następnie do powstałego sosu dodaj podpieczone klopsiki. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne dwie minuty.