Kolorowe i pachnące, czyli przepis na leczo idealne

Leczo to danie, którego przedstawiać nie trzeba chyba nikomu. Pochodzi z Węgier, gdzie podawane jest w formie warzywnego ragout, przyrządzonego ze świeżych pomidorów, papryki, z dodatkiem słoniny i podsmażonej cebuli.

przepis na leczo idealne
Kolorowe i pachnące, czyli przepis na leczo idealne

Charakterystyczny smak tego przysmaku zawdzięcza się sproszkowanej papryce. Na Węgrzech potrawa ta serwowana jest częściej jako dodatek do mięsa niż podawane solo. Na gruncie polskim przyjęła się znakomicie, jednakże w nieco innej odsłonie – w postaci licznych wariacji. W odróżnieniu od typowo węgierskiego przepisu, leczo serwowane w naszym kraju wykorzystuje warzywa sezonowe, takie jak cukinia czy patison. To co łączy obie wersje, to fakt, że leczo to pyszne danie jednogarnkowe, które stanowi urozmaicenie naszego codziennego jadłospisu, a dzięki licznym możliwościom jego podania, nigdy się nie znudzi. Nie czekaj! W pełni wykorzystaj sezon na najlepsze, pełne smaku i waertości odżywczej, a zarazem najtańsze pomidory i paprykę.

 

Leczo z kiełbasą

Składniki:

  • 450 g kiełbasy zwyczajnej
  • 1 opakowanie Fix Leczo Knorr
  • 200 ml bulionu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka smalcu
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz, ściągnij z nich skórkę i pozbądź się nasion. Kiełbasę oraz cukinię pokrój w grube półplastry. Papryki, cebulę oraz pomidory pokrój w dużą kostkę.
  2. W szerokim garnku przesmaż na rozgrzanym smalcu kiełbasę, po czym dodaj cebulę i smaż chwilę. Następnie dodaj pozostałe warzywa: cukinię, papryki oraz pomidory.
  3. Zawartość opakowania Fix Knorr rozmieszaj z 250 ml wody, by danie zyskało wyrazisty smak i odpowiednią konsystencję. Całość zalej przygotowanym Fixem, dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj z pieczywem.