Charakterystyczny smak tego przysmaku zawdzięcza się sproszkowanej papryce. Na Węgrzech potrawa ta serwowana jest częściej jako dodatek do mięsa niż podawane solo. Na gruncie polskim przyjęła się znakomicie, jednakże w nieco innej odsłonie – w postaci licznych wariacji. W odróżnieniu od typowo węgierskiego przepisu, leczo serwowane w naszym kraju wykorzystuje warzywa sezonowe, takie jak cukinia czy patison. To co łączy obie wersje, to fakt, że leczo to pyszne danie jednogarnkowe, które stanowi urozmaicenie naszego codziennego jadłospisu, a dzięki licznym możliwościom jego podania, nigdy się nie znudzi. Nie czekaj! W pełni wykorzystaj sezon na najlepsze, pełne smaku i waertości odżywczej, a zarazem najtańsze pomidory i paprykę.
Leczo z kiełbasą
Składniki:
- 450 g kiełbasy zwyczajnej
- 1 opakowanie Fix Leczo Knorr
- 200 ml bulionu
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 3 pomidory
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka smalcu
- 250 ml wody
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz, ściągnij z nich skórkę i pozbądź się nasion. Kiełbasę oraz cukinię pokrój w grube półplastry. Papryki, cebulę oraz pomidory pokrój w dużą kostkę.
- W szerokim garnku przesmaż na rozgrzanym smalcu kiełbasę, po czym dodaj cebulę i smaż chwilę. Następnie dodaj pozostałe warzywa: cukinię, papryki oraz pomidory.
- Zawartość opakowania Fix Knorr rozmieszaj z 250 ml wody, by danie zyskało wyrazisty smak i odpowiednią konsystencję. Całość zalej przygotowanym Fixem, dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj z pieczywem.