Krem z kalafiora z pesto ze szczypiorku to pyszna i zdrowa propozycja na obiad. Kalafior jest warzywem bogatym w witaminy i minerały, a jednocześnie niskokalorycznym, co czyni go idealnym składnikiem dla osób dbających o linię. Krem z kalafiora jest łatwy do przygotowania, a w połączeniu z pesto ze szczypiorku nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Pestem z zielonej pietruszki można zastąpić pesto ze szczypiorku.
Składniki:
- 400 ml Mleczka kokosowego 17-19 % House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty Tom-kha House of Asia
- 500 ml bulionu
- świeży kalafior
- 3 średnie ziemniaki
- ½ pora
- 3 średnie cebule
Składniki na pesto szczypiorkowe:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g szczypiorku
- duża łyżka orzeszków ziemnych
- twardy ser typu parmezan, wedle uznania
- 2 łyżki przegotowanej wody
- Sól, pieprz czarny
Krem z kalafiora – sposób przygotowania:
1. Kalafiora pokrój w różyczki, a cebulę, pora oraz ziemniaki w plastry. Następnie do garnka wlej
olej i przez około 5 minut podsmażaj warzywa. Dodaj bulion i gotuj do miękkości.
2. W międzyczasie przygotuj pesto- szczypiorek drobno pokrój i przełóż do naczynia
miksującego, dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj, pod koniec dopraw solą i pieprzem.
3. Pod koniec gotowania kremu dodaj pastę Tom-kha oraz mleczko kokosowe i miksuj do
uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
4. Gotową zupę krem podawaj ze szczypiorkowym pesto.