Krem z kalafiora z pesto ze szczypiorku

Krem z kalafiora z pesto ze szczypiorku to wspaniały wybór dla wegetarian i wegan, ale także dla wszystkich, którzy chcą zjeść zdrowy i pożywny obiad, który jednocześnie jest pyszny i sycący.

Krem z kalafiora z pesto ze szczypiorku
Krem z kalafiora z pesto ze szczypiorku

Krem z kalafiora z pesto ze szczypiorku to pyszna i zdrowa propozycja na obiad. Kalafior jest warzywem bogatym w witaminy i minerały, a jednocześnie niskokalorycznym, co czyni go idealnym składnikiem dla osób dbających o linię. Krem z kalafiora jest łatwy do przygotowania, a w połączeniu z pesto ze szczypiorku nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Pestem z zielonej pietruszki można zastąpić pesto ze szczypiorku.

Składniki:

  • 400 ml Mleczka kokosowego 17-19 % House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty Tom-kha House of Asia
  • 500 ml bulionu
  • świeży kalafior
  • 3 średnie ziemniaki
  • ½ pora
  • 3 średnie cebule

Składniki na pesto szczypiorkowe:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g szczypiorku
  • duża łyżka orzeszków ziemnych
  • twardy ser typu parmezan, wedle uznania
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • Sól, pieprz czarny

Krem z kalafiora – sposób przygotowania:

1. Kalafiora pokrój w różyczki, a cebulę, pora oraz ziemniaki w plastry. Następnie do garnka wlej
olej i przez około 5 minut podsmażaj warzywa. Dodaj bulion i gotuj do miękkości.
2. W międzyczasie przygotuj pesto- szczypiorek drobno pokrój i przełóż do naczynia
miksującego, dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj, pod koniec dopraw solą i pieprzem.
3. Pod koniec gotowania kremu dodaj pastę Tom-kha oraz mleczko kokosowe i miksuj do
uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
4. Gotową zupę krem podawaj ze szczypiorkowym pesto.