Na śniadanie, przekąskę, szybki lunch do pracy czy kolację – aż 97% Polaków nie wyobraża sobie dnia bez kanapek [1] . Jednak wiele osób mierzy się z monotonią tego codziennego posiłku, poszukując nowych pomysłów na przygotowanie go. Dlatego Hellmann’s wkracza w 2024 rok z inspiracjami na pyszne kremowe kanapki urozmaicone smakiem kultowego, kremowego majonezu.
Kremowa kanapka z indykiem
Składniki:
- chleb żytni na zakwasie, kromki – 4 sztuki
- pieczony indyk – 100 gramów
- Majonez Hellmann’s Babuni – 80 gramów
- roszponka – 40 gramów
- liście rukoli – 10 gramów
- pomidorki koktajlowe – 140 gramów
- kiełki buraka – 20 gramów
Sposób przygotowania
- Rozgrzej patelnię grillową lub opiekacz, opiecz w nim pieczywo.
- Posmaruj majonezem podgrzane na grillu kromki chleba.
- Na dwie kromki chleba nałóż roszponkę i rukolę, następnie plastry indyka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Na wierzch dodaj kiełki.
- Tak przygotowane kanapki przykryj pozostałymi dwoma kromkami chleba posmarowanymi majonezem.
Kanapka z łososiem
Składniki
- filet z łososia – 2 sztuki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku – 1 szczypta
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- świeży koperek – łyżeczka
- ciabatta kromki – 2 sztuki
- Majonez Hellmann’s Babuni -4 łyżki
- liście sałaty – 4 sztuki
- ogórek -0.5 sztuki
- drobno posiekana czerwona cebula – 1 sztuka
Sposób przygotowania
- Rozgrzej grill lub patelnię na średnim ogniu. Posmaruj filety z łososia oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, skórką z cytryny, sokiem z cytryny i suszonym (lub świeżym) koperkiem. Umieść filety skórą do dołu na grillu lub patelni i grilluj je przez około 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będą ugotowane i będą łatwo łuszczyć się widelcem. Gdy łosoś będzie już ugotowany, zdjąć go z ognia i odstaw na chwilę.
- Przekrój ciabattę lub bagietkę na pół, tak aby kawałki chleba nie rozdzieliły się całkowicie (tworząc kieszeń) i posmaruj wnętrze obfitą ilością majonezu. Ułóż liście sałaty i filety z łososia na majonezie. Dodaj plasterki ogórka, czerwoną cebulę, koperek lub kiełki do smaku.
- Podawaj natychmiast z ulubionym dodatkiem, takim jak frytki, sałatka coleslaw lub zwykła zielona
sałata.
Kanapka z awokado
Składniki:
- kromki pieczywa na zakwasie -2 sztuki
- ser gouda -2 plastry
- awokado -0.5 sztuki
- ogórek – 4 plastry
- jajko -1 sztuka
- jarmuż -2 listków
- Majonez Hellmann’s Babuni -2 łyżki
- kiełki lucerny -1 garść
- sól i pieprz do smaku -1 szczypta
Sposób przygotowania
- Najpierw ugotuj jajka na twardo. W tym celu umieść jajka w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do niskiego i gotować przez 9 do 12 minut. Wyjmij jajko, pozwól mu ostygnąć w zimnej wodzie, a następnie pokrój obrane jajko na plasterki. Doprawić solą i pieprzem.
- W międzyczasie można również gotować jarmuż (użyj tylko liści i usuń twardą łodygę) w gorącej wodzie przez kilka minut, aby zmiękł na tyle, aby można go było ugryźć. Możesz również skropić kapustę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, aby dodać jej dodatkowego smaku.
- Lekko opiecz dwie kromki ulubionego chleba (w tosterze lub na patelni), a następnie posmaruj jedną z nich majonezem. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórka, kiełki, jajko, awokado, plasterki sera i jarmuż. Na wierzchu ułożyć drugą kromkę chleba posmarowaną majonezem.