
Na Dzień Ojca polecamy przygotować dania, do których warto przemycić kilka ulubionych składników taty. Ma być smacznie, sycąco i niebanalnie. Do dzieła!
Pikantne burgery wieprzowe po hawajsku
Składniki:
– 900 gram mielonej wieprzowiny
– 1/4 szklanki ketchupu
– 1/2 łyżeczki sosu TABASCO® Habanero
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 6 bułek do hamburgerów
– 3 łyżki majonezu
– 6 krążków ananasa, odsączonych
– 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
– 6 liści sałaty
– 6 plastrów pomidora
Przygotowanie:
Do dużej miski włożyć wieprzowinę, ketchup, sos TABASCO® Habanero, sól i pieprz i wymieszać. Uformować
z mięsa 6 kotletów i grillować/piec po 7 minut z każdej strony lub do wypieczenia.
Na każdej bułce rozsmarować 1,5 łyżki majonezu, położyć mięso, krążek ananasa, plasterek cebuli, sałatę
i pomidora.
Sorbet Krwawa Mary (bezalkoholowy)
Składniki:
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki wody
– 3 szklanki soku pomidorowego
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– 1 łyżka tartego chrzanu
– 1 łyżka sosu TABASCO® Pepper Sauce
– 1 łyżka sosu Worcester
Przygotowanie:
W niewielkim rondlu wymieszać wodę z cukrem. Gotować na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Ostudzić do temperatury pokojowej. W dużej misce połączyć wodę z cukrem razem z resztą składników, następnie dodać syrop cukrowy i dokładnie wymieszać. Włożyć mieszankę do zamrażarki.
Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką
Składniki:
– 550 gram poćwiartowanych pomidorów
– 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
– 1 czerwona cebula, posiekana
– 1/2 czerwonej papryczki chilli, posiekanej
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
– 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
– 1 litr gorącego bulionu warzywnego
– 1/2 na 400 gram odsączonej cieciorki
– sok z 1 limonki
– zielenina oraz grzanki do ozdobienia
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć sitko na misce i łyżką wyjąć gniazda sienne pomidorów przyciskając do sitka. Wyrzucić gniazda sienne i pozostawić sok.
W żaroodpornym naczyniu umieścić ćwiartki pomidorów, paprykę, czerwoną cebulę, chilli oraz czosnek. Piec
przez 30 minut.
Polać sosem sojowym Kikkoman oraz połową bulionu i ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. Dodać sok z pomidorów, pozostałą część bulionu oraz cieciorkę. Później partiami miksować blenderem na gładką masę. Wlać do garnka i delikatnie podgrzać. Dodać sok z limonki. Rozdzielić na 4 porcje i ozdobić grzankami, zieleniną oraz odrobina cieciorki.