
Składniki:
- 21szt. dużych krewetek bez skorupek
- 500 g łososia
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 3 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
- 7 szt. trawy cytrynowej
- 14 szt. przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
- 7 szt. cebulki szalotki
- 1 pęczek natki kolendry
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Aby łatwo obrać szalotkę, zalej ją wrzątkiem i odstaw na chwilę. Następnie ściągnij z niej zewnętrzną warstwę i przekrój każdą cebulę na pół.
- Rybę pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Tak przygotowane mięso umieść wraz z krewetkami w misce, do składników dolej oliwę (3 łyżki), dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie doprawi mięso, i ćwierć posiekanego pęczka kolendry. Wszystko starannie wymieszaj.
- Na reszcie oliwy podsmaż siekany czosnek. Kiedy się lekko przyrumieni, dodaj 3 łyżki sosu, resztkę kolendry i łyżkę wody, następnie całość stanie wymieszaj.
- Składniki nadziewaj na trawę cytrynową w następującej kolejności: krewetka, cebulka, łosoś i pomidor. Na każdym z szaszłyków powinny znaleźć się 3 kawałki ryby i 3 krewetki.
- Przygotowane szaszłyki polej na wierzchu przygotowanym wcześniej sosem, następnie grilluj na ruszcie rozgrzanego grilla po ok. 4-6 minuty na każdej ze stron, po każdym przełożeniu posmaruj wierzch sosem.