Charakterystyczne dla niej są szczególnie potrawy, w których głównym bohaterem są owoce morza. Na wzór mieszkańców Wenecji podczas karnawału można więc eksperymentować choćby z zyskującymi w naszym kraju coraz więcej wielbicieli krewetkami. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca Krewetki z tropikalną salsą:
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- krewetki 16/20 – duże bez głów, obrane – 24 sztuki
- cykoria – 3 sztuki
- Przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 100 ml
- awokado dojrzałe – 1 sztuka
- mango dojrzałe – 1 sztuka
- papaja – 1 sztuka
- pomidory dojrzałe – 2 sztuki
- cebula czerwona – 1 sztuka
- natka kolendry – 1 pęczek
- papryczka ostra chilli, strąk – 1 sztuka
- limonka – 1 sztuka
- cukier – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Przygotuj marynatę z trzech łyżek oliwy i łyżki Przyprawy do mięs Knorr, dzięki której będzie ona bardziej aromatyczna, a następnie zamarynuj w niej krewetki. Obsmaż je później z obu stron przez około minutę i odstaw.
- Pokrój w małą kostkę (ok. pół centymetra) awokado, mango, pomidora, papaję oraz czerwoną cebulę. Chili i kolendrę drobno posiekaj. Wrzuć składniki do miski, zalej je oliwą i sokiem z limonki. Dodaj do salsy odrobinę cukru, aby wzmocnić aromat owoców.
- Rozłóż liście cykorii i nałóż na nie salsę, a następnie na wierzchu umieść po jednej krewetce. Przełóż liście na okrągłą tacę i gotowe.