Królik w winie ze śliwką kalifornijską

Do Wigilii pozostało już tylko 15 dni! Z okazji przedstawiamy propozycję świątecznego królika w winie autorstwa Marietty Mareckiej

krolik w winie

Do Wigilii pozostało już tylko 15 dni! Z okazji przedstawiamy propozycję świątecznego królika w winie autorstwa Marietty Mareckiej. Składniki:

  • 1 tuszka królika
  • 4 łyżki masła
  • Kilka gałązek tymianku
  • 4 listki szałwii
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • Sól, pieprz
  • 4-5 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szklanki białego wina
  • Mąka pszenna
  • Ok. 150 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Zalewamy winem i wkładamy razem z gałązkami tymianku, listkami laurowymi i zielem angielskim do pojemnika plastikowego lub worka strunowego.
Wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień odsączamy królika z zalewy, której nie wylewamy. Osuszamy mięso na ręczniku papierowym, obtaczamy w mące i obsmażamy na złoto na rozgrzanych 2 łyżkach masła. Marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, podobnie szalotki. Rozgrzewamy pozostałą część masła i przesmażamy na nim szalotki, jak zmiękną dodajemy marchew i pietruszkę. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie z marynaty, poszatkowane listki szałwii. Dorzucamy suszone śliwki z Kalifornii i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.

Do warzyw przekładamy kawałki królika, zalewamy całość winem i marynatą z królika. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut. Jeśli płynu jest zbyt mało dolewamy więcej wina lub uzupełniamy bulionem warzywnym. Na koniec dolewamy śmietankę, zmniejszamy gaz i krótko razem gotujemy.

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej