Do Wigilii pozostało już tylko 15 dni! Z okazji przedstawiamy propozycję świątecznego królika w winie autorstwa Marietty Mareckiej. Składniki:
- 1 tuszka królika
- 4 łyżki masła
- Kilka gałązek tymianku
- 4 listki szałwii
- 200 g śliwek kalifornijskich
- Sól, pieprz
- 4-5 szalotek
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 szklanki białego wina
- Mąka pszenna
- Ok. 150 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Zalewamy winem i wkładamy razem z gałązkami tymianku, listkami laurowymi i zielem angielskim do pojemnika plastikowego lub worka strunowego.
Wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień odsączamy królika z zalewy, której nie wylewamy. Osuszamy mięso na ręczniku papierowym, obtaczamy w mące i obsmażamy na złoto na rozgrzanych 2 łyżkach masła. Marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, podobnie szalotki. Rozgrzewamy pozostałą część masła i przesmażamy na nim szalotki, jak zmiękną dodajemy marchew i pietruszkę. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie z marynaty, poszatkowane listki szałwii. Dorzucamy suszone śliwki z Kalifornii i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.
Do warzyw przekładamy kawałki królika, zalewamy całość winem i marynatą z królika. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut. Jeśli płynu jest zbyt mało dolewamy więcej wina lub uzupełniamy bulionem warzywnym. Na koniec dolewamy śmietankę, zmniejszamy gaz i krótko razem gotujemy.
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej