Pizza nie musi być z pizzerii, żeby doskonale smakowała. Możesz przyrządzić ją sama, a w dodatku wcale nie zabierze Ci to dużo czasu. Na co więc czekasz? Do dzieła!
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutt
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 1 duża kulka sera typu mozzarella
- 100g bazylii
- oliwa z oliwek Olitalia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
- Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek.
- Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut. Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika.
- Udekoruj pizzę bazylią.