Piwo w kuchni
Uniwersalne, posiadające nieskończoną ilość smaków i aromatów, piwo łączy się wspaniale z produktami takimi jak karczochy, ocet czy czekolada. Warto więc zastanowić się, jak najlepiej wykorzystać je w kuchni i porzucić w kąt obawy dotyczące podawania go nawet z najbardziej wyszukanymi potrawami.
Przystawki
Belgijskie piwo Lambic – jego gorzki smak jest wyczuwalny szczególnie na samym początku kosztowania potrawy, dlatego śmiało możemy podawać je w towarzystwie prawie każdej przystawki.
Lager – doskonale komponuje się z popularnymi składnikami starterów takimi jak sałaty, Prosciutto Crudo, jajka, majonez czy krewetki.
Irish Stout – fantastycznie sprawdza się w połączeniu z owocami morza – takimi jak ostrygi, homar czy langusta
Czeskie piwo Pils – idealnie smakuje z małżami
Koźlak – spróbuj połączyć to piwo z wędzoną rybą
PIERWSZE DANIA
Alt lub Lager Wiedeński – podkreślą smak dań z sosem pomidorowym
Irlandzkie Red Ale – podawaj z zupami warzywnymi
Piwa jasne i aromatyczne o mocnym smaku – idealnie współgrają z Risotto
Strong Lager – idealny do dań, które zawierają składniki o specyficznym, mocnym smaku, takie jak kapusta włoska lub kiełbasa
Francuski Bière de garde – dopełni smak makaronów z mięsem
Mocne jasne piwo – do sosów typu „amatriciana” (mięso, pomidor i ser pecorino)
DRUGIE DANIA RYBNE: PIECZONE, DUSZONE LUB W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM
Bawarski Pils – pasuje do lekkich dań rybnych
Lager – do ryby pieczonej i grillowanej
Piwa bursztynowe o mocnym słodowym aromacie – podawaj do ryb duszonych
Piwa mocne – dobrze komponują się z potrawami słodko-kwaśnymi i nie boją się połączenia z rybami w każdej postaci
DRUGIE DANIA MIĘSNE
Lager i Pilsner – pasuje do kurczaka i indyka bez dużych ilości sosu
Pale Ale – współgra z królikiem
Piwo belgijskie (mocniejsze) lub Scotch – do mięsa czerwonego
Piwa angielskie z mocno wyczuwalnym aromatem chmielu – świetnie łączą się z jagnięciną
Bawarskie Weisse – wydaje się wprost stworzone po to, by podawać je z wieprzowiną
SERY:
Koźlak – świetnie pasuje do serów brie i serów włoskich o średnim okresie dojrzewania
Piwa Trapistów – tworzą idealną kompozycję z serami pikantnymi i dojrzałymi serami kozimi
Piwa mocniejsze takie jak Barley Wine czy Imperial – współgrają z serami niebieskimi i z klasycznymi serami pleśniowymi
DESERY:
Belgijskie piwo Kriek lub Framboise – komponuj z tortami lub z owocowymi słodyczami
Mocne brytyjskie Cream Stout – podawaj do czekolady i do czekoladowych deserów
Pamiętajmy jednak, że najlepszym doradcą jest nasz gust i upodobania – dlatego najlepiej próbować, próbować i jeszcze raz próbować, aż znajdziemy połączenia, które najbardziej będą nam odpowiadały.