Polędwiczki w pikantnym sosie malinowym

Maliny to nie tylko składnik deserów i ciast, ale też owoce, które pasują do mięs. Sprawdzą się w wyjątkowym przepisie na polędwiczki skąpane w pikantnym sosie malinowym. Na patelni podsmażmy posiekaną szalotkę, dodajmy ocet balsamiczny, miód, pieprz i maliny.

Polędwiczki
Polędwiczki w pikantnym sosie malinowym

Do tak przygotowanego sosu dołóżmy mięso. „Polędwiczki najlepiej smakują podane na sałatce z rukoli. W razie potrzeby ostrość sosu możemy zwiększyć, dodając strąk ostrej papryki” – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni

Składniki:

  •  400 g lub dwie polędwiczki wieprzowe
  •  3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  •  2 szalotki
  •  2 łyżki Przyprawa do wieprzowiny Knorr
  •  100 ml octu balsamicznego
  •  2 łyżki miodu
  •  100 g świeżych lub mrożonych malin
  •  łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Polędwiczki w pikantnym sosie malinowym – sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, dla nadania smaku, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso obsmaż na oliwie, na patelni, z obu stron i odstaw na bok.
  2. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód czarny pieprz oraz maliny.
  3. Wszystko razem gotuj aż sos zredukuje się o połowę, a maliny zupełnie się rozpadną. Do sosu wrzuć na powrót polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut uważając, aby ocet się nie przypalił. W razie potrzeby do sosu dodaj łyżkę dwie wody.
  4. Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, pokrój je w plastry i ułóż na powstałym
    sosie malinowym.