Sezonowe owoce to niezbędny składnik letnich wypieków. Uroczysta kolacja, poobiedni deser albo chwila słodkiej przyjemności w pracy? Pyszne ciasto idealnie umili każdą z tych chwil!
Składniki:
- mąka – 250 gramów
- Kostka do pieczenia (np. Kasia) – 150 gramów
- cukier puder – 50 gramów
- żółtka – 3 sztuki
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- ser 3-krotnie mielony – 500 gramów
- jajka – 2 sztuki
- Kostka do pieczenia Kasia – 50 gramów
- cukier – 125 gramów
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- czereśnie – 500 gramów
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
3. Formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180°C przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.
4. Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.
5. Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.
6. Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180°C przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.