Patisony są popularnym warzywem w kuchni i mogą być używane w różnych potrawach. W okresie jesieni patisony są najdorodniejsze i najjędrniejsze. Zatem polecamy patisony w formie kulek ziemniaczanych.
Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 1 jajko
• 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 słoik patisonów konserwowych Firma Bracia Urbanek
• sól, pieprz
• bułka tarta olej do smażenia
• natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy a następnie, jeszcze gorące mielimy w malakserze lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
- Kiedy nieco przestygną, dodajemy jajko, mąkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie dodajemy odcedzone z zalewy i pokrojone patisony konserwowe.
- Całość mieszamy a z masy formujemy kulki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy w mocno rozgrzanym oleju. Kulki podajemy z pokrojonymi patisonami, całość ozdabiamy natką pietruszki.