Kurczak w sosie pomidorowym z jarmużem

kurczak_w_sosie_pomidorowym_z_jarmuzem
Kurczak w sosie pomidorowym z jarmużem

Prócz dodatku do kurczaka, jarmuż posłuży też za idealną  bazą dla sałatki. W takim wydaniu trzeba pamiętać o jego wcześniejszym zanurzeniu we wrzącej wodzie na 10 sekund, następnie wypłukaniu w zimnej wodzie i usunięciu zgrubiałych części. W bezmięsnej wersji znakomicie skomponuje się z typowo włoskimi smakami jak parmezan czy suszone pomidory.

Dla czterech osób

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  •  750 g udek z kurczaka
  • Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
  • 3 łyżki margaryny
  • 6 ząbków czosnku
  • 0,5 kg jarmużu
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 czerwone cebule

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka obtoczone w mące należy przyrumienić na 2 łyżkach margaryny rozpuszczonych w garnku na dużym ogniu.
  2. Po wyjęciu kurczaka z garnka należy dodać do niego kolejną łyżkę margaryny i w tym tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulę i jarmuż. Gdy to drugie warzywo zmięknie, należy dodać pomidory oraz Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, aby sos był gęsty i jak najlepiej doprawiony. Całość zagotować.
  3. Na koniec dodać zarumienione udka z kurczaka i gotować około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.

Jarmuż będzie też idealną bazą dla sałatki. W takim wydaniu trzeba pamiętać o jego wcześniejszym zanurzeniu we wrzącej wodzie na 10 sekund, następnie wypłukaniu w zimnej wodzie i usunięciu zgrubiałych części. W bezmięsnej wersji znakomicie skomponuje się z typowo włoskimi smakami jak parmezan czy suszone pomidory.