Kurczak w sosie teriyaki

W tym roku Chiński Nowy Rok rozpoczyna się 22 stycznia. To świetna okazja do tego, aby bliżej przyjrzeć się nie tylko kuchni chińskiej, ale kuchniom całej Azji, które są tak bardzo cenione przez Polaków.

Kurczak w sosie teriyaki
Kurczak w sosie teriyaki

Właściciel marki House of Asia, cały rok zachęca swoich konsumentów do odkrywania nowych smaków. Kurczak w sosie teriyaki może być dobrym początkiem tej przygody! Z okazji Chińskiego nowego Roku, nasi znakomici szefowie kuchni, przygotowali specjalne przepisy, które łączą oryginalną kuchnię chińską z dostępnymi na naszym rynku produktami. Przepisy stworzone są tak, aby w prosty sposób każdy z nas mógł cieszyć się smakami Azji.

Składniki:

  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 6 łyżek Sosu teriyaki House of Asia
  • 1 łyżeczka Sezamu białego
  • ½ opakowania Makaronu Chow Mein House of Asia
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • Kilka gałązek dymki drobno pokrojonej

Kurczak w sosie teriyaki – sposób przygotowania:

1. Do miski wlej sos sojowy i 2 łyżki sosu teriyaki. Następnie włóż kurczaka, wymieszaj, przykryj folią i odstaw do lodówki na 15 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz kurczaka przez 30 minut w otwartym naczyniu żaroodpornym.
3. Na patelni, na małym ogniu podgrzej przez minutę pozostały sos teriyaki.
4. Gotową pieczeń pokrój na kawałki i polej podgrzanym sosem.
5. Pierś z kurczaka posyp białym sezamem i dodaj dymkę. Danie podawaj z makaronem Chow Mein.

Sprawdź również: Łosoś w sosie teriyaki