Właściciel marki House of Asia, cały rok zachęca swoich konsumentów do odkrywania nowych smaków. Kurczak w sosie teriyaki może być dobrym początkiem tej przygody! Z okazji Chińskiego nowego Roku, nasi znakomici szefowie kuchni, przygotowali specjalne przepisy, które łączą oryginalną kuchnię chińską z dostępnymi na naszym rynku produktami. Przepisy stworzone są tak, aby w prosty sposób każdy z nas mógł cieszyć się smakami Azji.
Składniki:
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 6 łyżek Sosu teriyaki House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu białego
- ½ opakowania Makaronu Chow Mein House of Asia
- 2 filety z piersi kurczaka
- Kilka gałązek dymki drobno pokrojonej
Kurczak w sosie teriyaki – sposób przygotowania:
1. Do miski wlej sos sojowy i 2 łyżki sosu teriyaki. Następnie włóż kurczaka, wymieszaj, przykryj folią i odstaw do lodówki na 15 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz kurczaka przez 30 minut w otwartym naczyniu żaroodpornym.
3. Na patelni, na małym ogniu podgrzej przez minutę pozostały sos teriyaki.
4. Gotową pieczeń pokrój na kawałki i polej podgrzanym sosem.
5. Pierś z kurczaka posyp białym sezamem i dodaj dymkę. Danie podawaj z makaronem Chow Mein.
Sprawdź również: Łosoś w sosie teriyaki