Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

Sezon na kurki w pełni, a w połączeniu z serem i ciastem francuskim możemy wyczarować przepyszną przekąskę.

Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

Składniki:

  • 200 g świeżych kurek
  • 1 łyżka masła
  • 200 g serka topionego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g gotowego ciasta francuskiego
  • pieprz czarny i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut.
  2. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać.
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem.
  4. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości.
  5. Posypać utartym serem żółtym.
  6. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190oC, przez ok. 12 minut.