Składniki:
- 200 g świeżych kurek
- 1 łyżka masła
- 200 g serka topionego
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 mały pęczek świeżego tymianku
- 100 g sera żółtego
- 100 g gotowego ciasta francuskiego
- pieprz czarny i sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut.
- Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem.
- Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości.
- Posypać utartym serem żółtym.
- Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190oC, przez ok. 12 minut.