Składniki:
- 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
- 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
- 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
- 1 ząbek czosnku
- pomidory kolorowe
- 20g czerwona cebula
- ½ pęczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
- 20g karczochów krojonych marki Ponti
- 30g papryka pieczona
- kilka kaparów marki Ponti
Sposób przygotowania:
- Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek.
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski.
- W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami.
- Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty.
- Polewamy dressingiem i serwujemy.