Leczo z chorizo i kalmarów

Mieszkańcy innych, zwłaszcza nadmorskich krajów już dawno odkryli, jak przyjemne dla podniebienia są owoce morza. Anglicy przepadają za koktajlem z krewetek. Natomiast w jadłospisie Greków czy Hiszpanów znajdziemy... ośmiornice.

Leczo z chorizo i kalmarów

W Polsce frutti di mare nadal dla wielu osób stanowią egzotyczną zagadkę. Dzieje się tak m.in. dlatego, że są one nieco trudniej dostępne. O ile zaopatrzenie się w mrożone krewetki nie stanowi problemu, to np. małże, ostrygi czy kalmary dostaniemy w dużych supermarketach lub bezpośrednio od dostawców. Z drugiej strony warto poszukać tych rarytasów, bo, kiedy odpowiednio je przyrządzimy, z ulubionymi ziołami, czosnkiem, chili i warzywami zaskoczą, nas feerią znakomitych smaków. Gorąco zachęcamy do wypróbowania leczo z chorizo i kalmarów.

Składniki:

  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 1 opakowanie Fix Leczo Knorr
  • 300 g kalmarów
  • 400 g pomidorów pelatti
  • 2 cebule białe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 szczypta pieprzu Cayenne
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Obierz chorizo i pokrój w talarki, a kalmary w pierścienie.
  2. Pokrój w kostkę pomidory, a cebulę w piórka. Czosnek rozgnieć, a tymianek oskub z listków.
  3. Na rozgrzanej oliwie smaż pokrojoną kiełbasę, cebulę, czosnek oraz kalmary. Wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj z pomidorami w zalewie.
  4. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Następnie dodaj listki tymianku i przez około 5-8 minut duś na małym ogniu. Dopraw pieprzem cayenne i solą. Serwuj z pieczywem.