W Polsce frutti di mare nadal dla wielu osób stanowią egzotyczną zagadkę. Dzieje się tak m.in. dlatego, że są one nieco trudniej dostępne. O ile zaopatrzenie się w mrożone krewetki nie stanowi problemu, to np. małże, ostrygi czy kalmary dostaniemy w dużych supermarketach lub bezpośrednio od dostawców. Z drugiej strony warto poszukać tych rarytasów, bo, kiedy odpowiednio je przyrządzimy, z ulubionymi ziołami, czosnkiem, chili i warzywami zaskoczą, nas feerią znakomitych smaków. Gorąco zachęcamy do wypróbowania leczo z chorizo i kalmarów.
Składniki:
- 300 g kiełbasy chorizo
- 1 opakowanie Fix Leczo Knorr
- 300 g kalmarów
- 400 g pomidorów pelatti
- 2 cebule białe
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 szczypta pieprzu Cayenne
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
- Obierz chorizo i pokrój w talarki, a kalmary w pierścienie.
- Pokrój w kostkę pomidory, a cebulę w piórka. Czosnek rozgnieć, a tymianek oskub z listków.
- Na rozgrzanej oliwie smaż pokrojoną kiełbasę, cebulę, czosnek oraz kalmary. Wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj z pomidorami w zalewie.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Następnie dodaj listki tymianku i przez około 5-8 minut duś na małym ogniu. Dopraw pieprzem cayenne i solą. Serwuj z pieczywem.