Co ważne, przygotowanie takich potraw nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejętności, ani wiele czasu. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur, a właśnie takie podsuwa nam Bonduelle. Są one również dobrym pomysłem na święta w warzywnym wydaniu. Kulinarne inspiracje są dowodem na to, że świąteczne dania oparte na składnikach pochodzenia roślinnego, mogą być zaskakująco pyszne i na pewno nie nudne.
Składniki:
- 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle
- 1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle
- 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle
- 100 g czerwonej cebuli
- 70 ml oliwy EV
- 50 g szpinaku baby
- 20 ml octu winnego
- 20 ml syropu klonowego (opcjonalnie miodu)
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez cukru)
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- 50 ml oliwy mieszamy z octem, syropem klonowym, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Z chleba wycinamy niewielkie gwiazdki.
- Skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy przyprawą korzenną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200℃ i opiekamy na złoty kolor.
- Szpinak i cebulę drobno siekamy. Buraczki, kukurydzę i groszek osączamy z zalewy i mieszamy z przygotowanym sosem.
- Dodajemy szpinak z cebulą i mieszamy. Wykładamy na półmisek w kształcie choinki i dekorujemy grzankami.