Sałatka świąteczna choinka z korzennymi grzankami

Boże Narodzenie to świetna okazja, by skorzystać z nowych, kulinarnych pomysłów i zaskoczyć gości wyjątkowym menu. Kulinarne tradycje tych świąt są niezwykle bogate, warto jednak wyjść poza nie i zaserwować bożonarodzeniowe klasyki w zupełnie nowej odsłonie.

Sałatka świąteczna choinka z korzennymi grzankami
Sałatka świąteczna choinka z korzennymi grzankami

Co ważne, przygotowanie takich potraw nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejętności, ani wiele czasu. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur, a właśnie takie podsuwa nam Bonduelle. Są one również dobrym pomysłem na święta w warzywnym wydaniu. Kulinarne inspiracje są dowodem na to, że świąteczne dania oparte na składnikach pochodzenia roślinnego, mogą być zaskakująco pyszne i na pewno nie nudne.

Składniki:

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle
  • 1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle
  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 70 ml oliwy EV
  • 50 g szpinaku baby
  • 20 ml octu winnego
  • 20 ml syropu klonowego (opcjonalnie miodu)
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez cukru)
  •  ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  •  Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 50 ml oliwy mieszamy z octem, syropem klonowym, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Z chleba wycinamy niewielkie gwiazdki.
  2. Skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy przyprawą korzenną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200℃ i opiekamy na złoty kolor.
  3. Szpinak i cebulę drobno siekamy. Buraczki, kukurydzę i groszek osączamy z zalewy i mieszamy z przygotowanym sosem.
  4. Dodajemy szpinak z cebulą i mieszamy. Wykładamy na półmisek w kształcie choinki i dekorujemy grzankami.