Letnie śniadanie – gofry ze szparagami i jajkiem w koszulce

Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na pyszne, ale i nazbyt kaloryczne śniadanie! Pamiętajmy tylko, aby nie przesadzić!

Letnie śniadanie
Letnie śniadanie – gofry ze szparagami i jajkiem w koszulce

Letnie śniadanie powinno być przede wszystkim z wykorzystaniem sezonowych dobroci. W tym przypadku postawiliśmy na szparagi. Będą one grały pierwszoplanową rolę w naszych gofrach, które przyrządzimy na słono. To ciekawa i smaczna alternatywa ich słodkiej wersji.

Letnie śniadanie na 4 porcje:

  • jajka – 4 sztuki
  • zielone szparagi – 1 pęczek
  • szynka wędzona – 8 plastrów
  • masło – do smażenia
  • gofry – 4 sztuki np. gotowe od Dan Cake
  • ser żółty – 4 plasterki
  • ocet – 2 łyżki
  • sól, pieprz, papryka słodka i cukier do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy.
  2. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek.
  3. W  płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z  dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty.
  4. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych.
  5. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką.
  6. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.

Smacznego!