Letnie śniadanie powinno być przede wszystkim z wykorzystaniem sezonowych dobroci. W tym przypadku postawiliśmy na szparagi. Będą one grały pierwszoplanową rolę w naszych gofrach, które przyrządzimy na słono. To ciekawa i smaczna alternatywa ich słodkiej wersji.
Letnie śniadanie na 4 porcje:
- jajka – 4 sztuki
- zielone szparagi – 1 pęczek
- szynka wędzona – 8 plastrów
- masło – do smażenia
- gofry – 4 sztuki np. gotowe od Dan Cake
- ser żółty – 4 plasterki
- ocet – 2 łyżki
- sól, pieprz, papryka słodka i cukier do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy.
- Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek.
- W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty.
- Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych.
- Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką.
- Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.
Smacznego!