Jak smakuje jackfruit i czemu to idealny składnik na lody?
Owoce jackfruita mają słodki, lekko kwaśny smak i kremową konsystencję, co sprawia, że są idealnym składnikiem na domowe lody. Dodatkowo owoc jest źródłam witaminy C, błonnika i składników mineralnych, takich jak potas, magnez, miedź i mangan. Lody z żółtego jackfruita to po prostu zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, które często zawierają dużo cukru i sztucznych dodatków. Nasza wersja tego deseru jest niskokaloryczna i jednocześnie bogata w błonnik i inne składniki odżywcze.
Składniki:
• 1 puszka żółtego jackfruita w kawałkach (zalewa zamrożona osobno i owoce osobno)
• 400g mrożonego mango (+ kilka kostek do dekoracji)
• 200g śmietanki 36%
• 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie zmrożone składniki umieść w kielichu blendera i zalej śmietanką oraz miodem.
2. Całość zblenduj na wysokich obrotach przez minimum minutę.
3. Gotowe lody przełóż bezpośrednio do pucharków lub dodatkowo schłodź godzinę w zamrażarce.
4. Udekoruj kawałkami mango.