Tak przygotowane danie grilluje się na tackach. „Do zawiniętego w ten sposób łososia z cukinią i pomidorami możemy dołożyć po listku bazylii”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
Składniki:
- 600 g filetu z łososia bez skóry
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 1 cukinia
- kilka gałązek pomidorów koktajlowych
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli
Łosoś z cukinią i pomidorami – sposób przygotowania:
- Łososia pokrój w kwadraty 6×6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła.
- Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.
- Przygotuj glazurę – w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.
- W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.
- Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.
- Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą.
- Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowane oliwą i oprószone pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.
- Łosoś z cukinią i pomidorami jest gotowy do podania, smacznego!
Więcej dań i przystawek z wykorzystaniem łososia znajdziesz tutaj: Smaczne i proste przepisy na łososia