Z makaronem do Azji
Szacuje się, że pierwszy makaron powstał w Chinach około 4 tysiące lat temu. Obecnie możemy cieszyć nasze podniebienia dużą ilością różnorodnych jego rodzajów używanych do zup, sałatek i smażonych dań, w tym słynnych potraw stir-fry. Makarony są, obok ryżu, najpopularniejszym dodatkiem do posiłków, więc pomysłów na ich przyrządzenie z pewnością nie zabraknie. Ogromnym wzięciem cieszy się łagodny makaron ryżowy, który doskonale chłonie smaki pozostałych składników – przypraw, warzyw, mięs, aromatycznych bulionów. Rozgrzejcie patelnie i woki, ponieważ uwielbiany w Państwie Środka makaron chow mien pasuje do nich jak ulał. Zerknijcie także w kierunku Japonii. Ramen to zarówno nazwa makaronu, jak i potrawy, która w ostatnich latach robi w Polsce prawdziwą furorę. Coraz częściej na stołach pojawia się udon w kształcie grubych nitek oraz soba – makaron wytwarzany z mieszanki mąki pszennej i gryczanej, co nadaje mu charakterystyczny, szarobrązowy kolor. Głodni kolejnych kulinarnych doświadczeń? W azjatycką podróż wraz z makaronem w stylu seczuańskim zaprasza szef kuchni Knorr. Wyprawa będzie pełna wyśmienitych wrażeń.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 Bulionetka drobiowa Knorr
- 200 g makaronu chińskiego jajecznego
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 2 dymki posiekane
- 1 łyżka Imbiru z Nigerii Knorr
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
- 100 ml oleju arachidowego
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
- Połącz wieprzowinę z łyżką sosu sojowego.
- Potem usmaż mięso w części oleju w taki sposób, aby miało grudkowatą konsystencję.
- Gotowe mięso wyjmij i odsącz.
- Ugotuj makaron w 1 l wody z Bulionetką Knorr.
- Następnie odcedź makaron, pozostawiając w garnku około 2 łyżki bulionu.
- Na reszcie oleju podsmaż przez 30 sekund czosnek oraz cebule dymki.
- Dodaj imbir, sezamową pastę i pozostały sos sojowy.
- Wszystko gotuj przez około 4 minuty.
- Następnie połącz warzywa i przyprawy z mięsem.
- Do sosu wrzuć makaron wraz z 2 łyżkami bulionu.
- Całość zagotuj i rozdziel do talerzy.
- Upraż na czystej patelni ziarna czarnego pieprzu, a następnie je rozdrobnij.
- Danie podawaj posypane szczyptą przyprawy.
Smacznego!