Makaron w stylu seczuańskim

W kuchni makarony doceniane są za łatwość i szybkość przygotowania oraz za ogromną różnorodność w kształtach, kolorach i zastosowaniach. Co powiecie na makaron w stylu seczuańskim?

Makaron w stylu seczuańskim

Z makaronem do Azji

Szacuje się, że pierwszy makaron powstał w Chinach około 4 tysiące lat temu. Obecnie możemy cieszyć nasze podniebienia dużą ilością różnorodnych jego rodzajów używanych do zup, sałatek i smażonych dań, w tym słynnych potraw stir-fry. Makarony są, obok ryżu, najpopularniejszym dodatkiem do posiłków, więc pomysłów na ich przyrządzenie z pewnością nie zabraknie. Ogromnym wzięciem cieszy się łagodny makaron ryżowy, który doskonale chłonie smaki pozostałych składników – przypraw, warzyw, mięs, aromatycznych bulionów. Rozgrzejcie patelnie i woki, ponieważ uwielbiany w Państwie Środka makaron chow mien pasuje do nich jak ulał. Zerknijcie także w kierunku Japonii. Ramen to zarówno nazwa makaronu, jak i potrawy, która w ostatnich latach robi w Polsce prawdziwą furorę. Coraz częściej na stołach pojawia się udon w kształcie grubych nitek oraz soba – makaron wytwarzany z mieszanki mąki pszennej i gryczanej, co nadaje mu charakterystyczny, szarobrązowy kolor. Głodni kolejnych kulinarnych doświadczeń? W azjatycką podróż wraz z makaronem w stylu seczuańskim zaprasza szef kuchni Knorr. Wyprawa będzie pełna wyśmienitych wrażeń.

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorr
  • 200 g makaronu chińskiego jajecznego
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 dymki posiekane
  • 1 łyżka Imbiru z Nigerii Knorr
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
  • 100 ml oleju arachidowego
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wieprzowinę z łyżką sosu sojowego.
  2. Potem usmaż mięso w części oleju w taki sposób, aby miało grudkowatą konsystencję.
  3. Gotowe mięso wyjmij i odsącz.
  4. Ugotuj makaron w 1 l wody z Bulionetką Knorr.
  5. Następnie odcedź makaron, pozostawiając w garnku około 2 łyżki bulionu.
  6. Na reszcie oleju podsmaż przez 30 sekund czosnek oraz cebule dymki.
  7. Dodaj imbir, sezamową pastę i pozostały sos sojowy.
  8. Wszystko gotuj przez około 4 minuty.
  9. Następnie połącz warzywa i przyprawy z mięsem.
  10. Do sosu wrzuć makaron wraz z 2 łyżkami bulionu.
  11. Całość zagotuj i rozdziel do talerzy.
  12. Upraż na czystej patelni ziarna czarnego pieprzu, a następnie je rozdrobnij.
  13. Danie podawaj posypane szczyptą przyprawy.

Smacznego!