Marynowane filety z makreli

Ryby, bez względu na rodzaj diety, są doskonałym produktem. Możemy jeść je na surowo, marynować, wędzić, piec, grillować czy gotować.

marynowana makrelaPrze

Przygotowanie dania z ryby jest szybkie i nie wymaga wielu składników, jednak, aby podkreślić delikatność rybiego mięsa oraz jego subtelny smak warto przestrzegać tych oto reguł.

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 20 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 30 g świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 4 filety z makreli (300 g)
  • 1 mała papryczka chili

    Dodatkowo:

  • 4 świeże cebule
  • 2 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • pieprz
  • mieszanka ziół (lub serca sałaty)
  • pomidorki cherry

Sposób przygotowania:

W celu przygotowania marynaty wlać do garnka ocet i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Imbir obrać i zetrzeć do garnka. Czosnek obrać, pokroić w drobne paseczki i dodać do garnka razem z 2 plasterkami cytryny. Zawartość garnka zagotować, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Filety ułożyć na półmisku, polać marynatą, zamieszać, półmisek przykryć, umieścić w chłodnym miejscu i pozostawić do marynowania na 2 godziny.
Aby przygotować dodatek, należy obrać cebulę, pokroić w talarki i włożyć do miski, dodając ocet i naturalnie warzony sos sojowy. Marynować przez godzinę, a następnie odlać marynatę. Po 2 godzinach marynowania odlać płyn, filety odsączyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na talerzu, przybrać marynowaną cebulą, skropić odrobiną oliwy, udekorować pieprzem i ziołami.
Podawać z pokrojonymi w ósemki.