Składniki:
- 12 skrzydełek z kurczaka
- 1 szklanka soku malinowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta chilli
- 100 g żurawiny (całe owoce)
- 100 g fig (duże owoce)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka myjemy, delikatnie osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą i czosnkiem i wędzoną papryką.
- Żurawinę i figi moczymy w szklance soku malinowego przez ok. 30 minut.
- Następnie wszystko dokładnie blendujemy na delikatny mus, którym nacieramy skrzydełka.
- Odstawimy na kilka godzin, aż skrzydełka dobrze się zamarynują, a następnie grillujemy przez ok. 10 minut.
- Pozostały mus może być równie dodatkiem do skrzydełek.