Składniki:
- 1 kg jabłka oraz 3 sztuki do dekoracji
- 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu wanilniowego
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- mini babeczki do nadziewania
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zostawić 2 sztuki nieobrane do dekoracji.
- Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny.
- Białe wino, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Następnie dodać jabłka i gotować mieszając aż zmiękną. Masę jabłeczną wystudzić.
- W oddzielnym garnku zagotować 3/4 szklanki mleka. Budyń rozpuścić w pozostałej 1/4 szklanki mleka, następnie wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Dodać cynamon, wymieszać.
- Mini babeczki wypełnić do połowy masą jabłeczną. Na masę wyłożyć budyń. Udekorować plasterkami jabłka ze skórką. Podawać wystudzone.
Smacznego!