Mini szarlotka w 5 minut!

Czy może być lepszy „poprawiacz” nastroju niż domowe ciasto przywołujące wspomnienie słodkich wypieków z dzieciństwa? Jesienne popołudnia to najlepszy czas na małe odstępstwa od diety, dlatego prezentujemy szybki przepis na szarlotkę!

Mini szarlotka w 5 minut!

Składniki:

  • 1 kg jabłka oraz 3 sztuki do dekoracji
  • 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu wanilniowego
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • mini babeczki do nadziewania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zostawić 2 sztuki nieobrane do dekoracji.
  2. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny.
  3. Białe wino, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Następnie dodać jabłka i gotować mieszając aż zmiękną. Masę jabłeczną wystudzić.
  4. W oddzielnym garnku zagotować 3/4 szklanki mleka. Budyń rozpuścić w pozostałej 1/4 szklanki mleka, następnie wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Dodać cynamon, wymieszać.
  5. Mini babeczki wypełnić do połowy masą jabłeczną. Na masę wyłożyć budyń. Udekorować plasterkami jabłka ze skórką. Podawać wystudzone.

Smacznego!