
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 100 g czerwonej soczewicy
- 100 g czarnej soczewicy
- 100 g kaszy jaglanej
- 4 bułki do burgerów
- 1 opakowanie Sosu Hellmann’s Original BBQ
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek natki kolendry
- 1 chili
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 listki sałaty lodowej
- 100 g ogórków z sałatki szwedzkiej
- 1 pęczek rzodkiewki
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki Majonezu Hellmann’s Babuni
Sposób przygotowania:
- Posiekaj chili, czosnek oraz natkę kolendry i pietruszki. Pokrój i podziel na pół cebulę, a marchew i rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Pamiętaj, żeby nie mieszać ich między sobą. Przetnij na pół bułki do burgerów. Plastry ogórków oraz sałatę podziel w cienkie paseczki.
- Kaszę jaglaną oraz czerwoną i czarną soczewicę ugotuj do uzyskania miękkości.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż chili, marchewkę, czosnek i połowę cebuli. Wymieszaj w misce kaszę, obie soczewice, mąkę z ciecierzycy, podsmażone składniki, jajko, posiekaną kolendrę i pietruszkę. Dodaj do całości 3 łyżki sosu BBQ Hellmann’s. Wszystko starannie połącz, aż masa uzyska zwięzłą konsystencję. Następnie uformuj z niej burgery o grubości 2 cm i średnicy 10 cm.
- Burgery posmaruj olejem i smaż na patelni grillowej z każdej strony przez około 4 minuty. Następnie podsmaż bułki do hamburgerów.
- Wymieszaj dokładnie startą rzodkiewkę, ogórki, sałatę, pozostałą cebulę, majonez i 2 łyżki sosu BBQ.
- Nałóż na spód bułki składniki: sałatkę oraz burgery. Następnie posmaruj je sosem BBQ i przykryj drugą warstwą bułki.