Wegetariański burger z soczewicy

Wygoda i ogromne możliwości kulinarne sprawiły, że większość z nas chętnie zamieniła posiedzenia przy ognisku na plenerowe przyjęcia z grillem w roli głównej.

Wegetariański burger z soczewicy.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 100 g czarnej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 4 bułki do burgerów
  • 1 opakowanie Sosu Hellmann’s Original BBQ
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 1 chili
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 listki sałaty lodowej
  • 100 g ogórków z sałatki szwedzkiej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki Majonezu Hellmann’s Babuni

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj chili, czosnek oraz natkę kolendry i pietruszki. Pokrój i podziel na pół cebulę, a marchew i rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Pamiętaj, żeby nie mieszać ich między sobą. Przetnij na pół bułki do burgerów. Plastry ogórków oraz sałatę podziel w cienkie paseczki.
  2. Kaszę jaglaną oraz czerwoną i czarną soczewicę ugotuj do uzyskania miękkości.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż chili, marchewkę, czosnek i połowę cebuli. Wymieszaj w misce kaszę, obie soczewice, mąkę z ciecierzycy, podsmażone składniki, jajko, posiekaną kolendrę i pietruszkę. Dodaj do całości 3 łyżki sosu BBQ Hellmann’s. Wszystko starannie połącz, aż masa uzyska zwięzłą konsystencję. Następnie uformuj z niej burgery o grubości 2 cm i średnicy 10 cm.
  4. Burgery posmaruj olejem i smaż na patelni grillowej z każdej strony przez około 4  minuty. Następnie podsmaż bułki do hamburgerów.
  5. Wymieszaj dokładnie startą rzodkiewkę, ogórki, sałatę, pozostałą cebulę, majonez i 2 łyżki sosu BBQ.
  6. Nałóż na spód bułki składniki: sałatkę oraz burgery. Następnie posmaruj je sosem BBQ i przykryj drugą warstwą bułki.