Moje wielkie greckie… wakacje – przepis na musakę z cukinią

Mocne słońce, błękitne morze i starożytne zabytki, a dodatkowo niczym niezmącony spokój - za to kochamy Grecję. Kuchnia śródziemnomorska to ogromna różnorodność smaków, którą wzbogacają bakłażany, fasole, cukinie, papryki, ciecierzyce, soczewice. Smak potraw podkreślany jest ziołami i przyprawami, wśród których często używany jest cynamon. Można go wykorzystać do przygotowania popularnej w Grecji musaki - zapiekanego dania na bazie bakłażana, pomidorów i mięsa mielonego.

Moje wielkie greckie... wakacje - przepis na musakę z cukinią
Moje wielkie greckie… wakacje – przepis na musakę z cukinią

Musaka z cukinią

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • 2 średnie cukinii
  • 2 ziemniaki
  • opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne
  • cebula
  • jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml gęstego jogurtu
  • 120 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój cebulę. Zetrzyj ser na tarce. Lekko ubij jajko. Obierz i pokrój ziemniaki na plastry. Wstaw ziemniaki do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min. Odlej wodę. Pokrój cukinię na plastry grubości 3 mm.
  2. Smaż cukinię na oliwie porcjami, w pojedynczej warstwie, ok. 5 minut. Na drugiej patelni przesmaż cebulę na oliwie do momentu, gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso mielone i smaż aż przestanie być różowe. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne, przecier pomidorowy, cynamon i 150 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.
  3. Wymieszaj jajko z jogurtem i tartym serem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego. Przykryj dokładnie plastrami ugotowanych ziemniaków. Rozprowadź pozostały sos na ziemniakach i równomiernie rozłóż na sosie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno-jogurtowym. Piecz przez ok. 25 minut lub do momentu gdy musaka będzie złocista na wierzchu.