![](https://obcasy.pl/wp-content/uploads/2018/02/wytrawna-tarta-well-well-1.jpg)
Tajemnica smaku tej wyśmienitej tarty tkwi w wyjątkowych przyprawach, i dodatkach. Przepis jest prosty, więc poradzi sobie z nim każdy amator gotowania, a efekt końcowy na pewno będzie zniewalający.
Tarta warzywna to doskonała propozycja dla wegetarian i osób, które chcą przyrządzić prosty tani obiad. Wystarczy zakupić kilka warzyw, znaleźć chwilę czasu i można rozpocząć gotowanie.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- odrobina soli
Farsz:
- 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
- 2-3 cukinie
- 2 pomidory
- 1 por (biała część)
- 1 słodka papryka strączkowa
- 2 cebule
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz
- 250 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 2 jajka
- klarowane masło do smażenia
Sposób przygotowania:
- Z mąki, masła, jajek i odrobiny soli szybko zagniatamy ciasto.
- Wstawiamy je na pół godziny do lodówki.
- Warzywa lekko podsmażamy na klarowanym maśle (każdy rodzaj osobno) i odstawiamy.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, po czym wylepiamy nim formę do tarty.
- Podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Wyjmujemy z pieca, na dnie rozsmarowujemy 1 opakowanie pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem marki Well Well, układamy warzywa, doprawiając je solą, pieprzem oraz tymiankiem.
- Śmietanę lub jogurt, jajka i drugie opakowanie pasty Well Well miksujemy, a następnie wylewamy na warzywa.
- Całość zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 160 st. C.
Wskazówka:
Przed podpiekaniem ciasta możemy wyłożyć je folią aluminiową i wysypać na nią suchy ryż lub drobną fasolkę – dzięki temu nie będzie się nadmiernie wybrzuszać i nie zabierze miejsca do wyłożenia farszu.