Morska bryza na talerzu, czyli rybne kąski

Czym byłaby kuchnia bez ryb? Przekonujemy się do nich coraz bardziej, dzięki czemu często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj podajemy je na ciepło, ale w wersji na zimno będą równie smaczne.

Morska bryza na talerzu, czyli rybne kąski

Przygotowując rybne przekąski w domowych warunkach, warto postawić na sprawdzone, a przy okazji pyszne rozwiązania, np. fantazyjne kanapeczki z makrelą. Będzie prosto i smacznie!

Rybne przekąski – składniki:

  • 2 bułeczki z dynią
  • margaryna
  • 1 mała makrela wędzona
  • 4 ogórki konserwowe lub kiszone
  • duża garść sałaty
  • 2 czerwone cebulki
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Makrelę obierz z ości i skóry, podziel na kawałki.
  2. Ogórki pokrój na podłużne plastry. Cebule obierz i pokrój w cienkie krążki.
  3. Bułki przekrój na połówki i posmaruj margaryną.
  4. Na każdej połówce połóż kilka listków sałaty, a na niej najpierw plastry ogórka, a następnie kawałki ryby. Całość udekoruj krążkami cebuli i gałązkami koperku.