Sałatka z bobikiem w roli głównej

Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest "mięsem ubogich".

salatka z bobiku

Bobik jest nie tylko skarbnicą wartości odżywczych, ale także rośliną bardzo przydatną w
kuchni. Wykorzystując go możemy przygotować wiele łatwych i szybkich potraw, które nie
tylko będą smaczne, ale i zdrowe. Poniżej prosty przepis na sałatkę z bobikiem w roli
głównej.

Składniki:

  •  ½  główki sałaty lodowej
  •  papryka żółta
  •  papryka czerwona
  •  ogórek zielony
  •  oliwki
  •  przyprawa kumin
  •  puszka bobiku gotowanego (np. marki Jasmeen)

Składniki na sos:

  •  ząbek czosnku
  •  sól i pieprz
  •  łyżeczka melasy z granatów lub musztarda
  •  ½ łyżeczki miodu
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Gotowany bobik wkładamy do rondelka, następnie podgrzewamy na małym ogniu. W tym
czasie kroimy drobno składniki na sałatkę. Następnie przygotowujemy sos. Ząbek czosnku
tłuczemy w moździerzu, dodajemy łyżeczkę melasy z granatów lub zamiennie trzy łyżeczki
musztardy. Wciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy ½ łyżeczki miodu, a na koniec
odrobinę soli i pieprzu dla poprawienia smaku.
Pokrojone składniki na sałatkę mieszamy z sosem. Następnie porcję ciepłego bobiku
wykładamy na talerz,  a na niego kładziemy sałatkę, którą obficie posypujemy kminem.