Ostra królowa – chilli
Synonimem ognistego smaku jest papryczka chilli, która rozpali każde danie. Często jest wykorzystywana w kuchni meksykańskiej. Zainspirowani nią, możemy przygotować chilli con carne. To kolorowa wersja duszonego gulaszu, składającego się z pomidorów, fasoli, kukurydzy i mięsa – z dodatkiem właśnie papryczki chilli.
„Danie to jest naprawdę mieszanką wybuchową. Użyjmy do niego wieprzowiny lub mieszanego mięsa mielonego – wieprzowo-wołowego. W tej wersji dania jest też dodatek pieczarek, które idealnie komponują się z pozostałymi warzywami. Chili con carne podawajmy na ciepło z ryżem, pszennym plackiem – tortillą lub z kukurydzianymi trójkątnymi tacosami” – poleca szef kuchni Knorr.
Tradycyjne chili con carne
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego mielonego
- Rosół wołowy Knorr
- czerwona fasola z puszki
- 2 papryczki chili
- papryka czerwona
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pomidory krojone z puszki
- 100 g kukurydzy z puszki
- łyżka bazylii (może być suszona)
- łyżeczka pieprzu cayenne
- 400 ml wody
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno pokrój, podsmaż na oliwie razem z mięsem. Następnie dodaj chili, paprykę pokrojoną w kostkę, pieprz cayenne i całość podduś 15 minut.
- Kostki rosołu wołowego Knorr, dla nadania aromatu, połącz z ciepłą wodą, wlej do całości. Dodaj pomidory z puszki, gotuj pod przykryciem ok 30 minut, aż połowa płynu odparuje.
- Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę.
- Gotuj jeszcze ok. 5 min.