Pieczeń z indyczego uda

„Drodzy kucharze, na śniadaniu wielkanocnym nasza rola się nie kończy. Równie ważnym punktem dnia jest świąteczny obiad. Staje się wyzwaniem, gdy spodziewamy się większej liczby gości. Nareszcie mamy okazję pokazać nasze kulinarne talenty szerszej publiczności”, zachęca do eksperymentowania w kuchni szef kuchni Knorr.

Pieczeń z indyczego uda

Składniki:

  • 800 g udźca z indyka bez kości
  • 1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego Knorr
  • 7 jajek
  • 2 kajzerki namoczone w mleku
  • 1 łyżeczka Chili z Indii Knorr
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g czarnych oliwek
  • 100 g sera feta

Sposób przygotowania:

1. Indycze mięso zmiel na grubych oczkach i połącz z kajzerkami odciśniętymi z mleka
(możesz też użyć gotowego mięsa mielonego).
2. Dodaj do mięsa łyżeczkę ostrej papryki, 2 jajka, posiekaną natkę pietruszki, pokrojone
w plasterki oliwki, kostki sera feta oraz Przyprawę do mięsa mielonego Knorr dla
podkreślenia smaku. Całość wymieszaj.
3. Połowę farszu ułóż w formie do ciasta wyłożonej pergaminem. Zrób małe wgłębienie
na środku i połóż 5 obranych jajek ugotowanych na twardo. Przykryj całość pozostałą
częścią farszu.
4. Postukaj pieczenią upuszczając ją kilka razy na blat – aby odpowiednio ułożyła się w
foremce. Umieść w piekarniku nagrzanym do 180˚C na 90 minut.