W jednym z lipcowych numerów Polityki, prof. Henry Domański, socjolog, w rozmowie o tym jak zawartość talerza wyznacza status społeczny, wspomina, że za czasów PRL-u występowała większa egalitaryzacja kulinarna.
Składniki na porcję dla 4 osób:
1 kg oczyszczonego z tłuszczu, błon i aort serca cielęcego
100 g sera gorgonzola
100 ml śmietanki 36%
50 ml białego wytrawnego wina
1 szalotka
2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy, zmiażdżonego
2 pomidory suszone z oliwy
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Przygotowanie:
Serce pokrój na duże części i obsmaż na oleju w stopniu medium. Odstaw i dopiero wtedy przypraw solą i pieprzem. Na patelni po smażeniu serca zeszklij posiekaną szalotkę i zielony pieprz. Zalej winem i odparuj. Dodaj śmietankę i posiekane suszone pomidory. Odparuj sos do konsystencji gęstej śmietany i dodaj porwany na grudki ser oraz natkę pietruszki. Przypraw sos i wyłóż na dno półmiska.
Serca pokrój w cienkie plastry i ułóż na sosie. Podaj z bagietką lub ryżem.