Przepis na serce cielęce z sosem z sera pleśniowego

Pomimo coraz większej popularności, podroby utożsamiane są przez wielu Polaków z kuchnią PRL-u i posiłkami gorszej kategorii. Szefowie kuchni robią wiele, aby to zmienić. Skąd w naszych głowach negatywne konotacje i jakie argumenty przemawiają za całkowitym odczarowaniem piątej ćwiartki?

podroby cielece

W jednym z lipcowych numerów Polityki, prof. Henry Domański, socjolog, w rozmowie o tym jak zawartość talerza wyznacza status społeczny, wspomina, że za czasów PRL-u występowała większa egalitaryzacja kulinarna.


Składniki na porcję dla 4 osób:

1 kg oczyszczonego z tłuszczu, błon i aort serca cielęcego

100 g sera gorgonzola

100 ml śmietanki 36%

50 ml białego wytrawnego wina

1 szalotka

2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy, zmiażdżonego

2 pomidory suszone z oliwy

2 łyżki siekanej natki pietruszki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

olej do smażenia

Przygotowanie:

Serce pokrój na duże części i obsmaż na oleju w stopniu medium. Odstaw i dopiero wtedy przypraw solą i pieprzem. Na patelni po smażeniu serca zeszklij posiekaną szalotkę i zielony pieprz. Zalej winem i odparuj. Dodaj śmietankę i posiekane suszone pomidory. Odparuj sos do konsystencji gęstej śmietany i dodaj porwany na grudki ser oraz natkę pietruszki. Przypraw sos i wyłóż na dno półmiska.

Serca pokrój w cienkie plastry i ułóż na sosie. Podaj z bagietką lub ryżem.