„Z czerwonym mięsem, ale również z dziczyzną świetnie współgra klasyczny sos cumberland. Przyrządzany na bazie żurawiny doda mięsu owocowej delikatności i jednocześnie nada ożywczy słodko-kwaśny aromat”, opowiada Piotr Murawski, ekspert Knorr
Składniki:
- szynka wieprzowa – 1,5 kg
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 sztuka
- Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
- żurawina ze słoika – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Umytą szynkę osusz papierowym ręcznikiem, a następnie obsyp Przyprawą do mięs, dzięki której w czasie pieczenia mięso zarumieni się, a jednocześnie pozostanie soczyste. Następnie obsmaż szynkę z każdej strony i ułóż ją w brytfance.
- Do brytfanki wlej szklankę wody. Naczynie wstaw do nagrzanego do 130°C piekarnika na aż 4 godziny.
- Zlej do rondelka wytworzony podczas pieczenia, pięknie pachnący sos. Dodaj Esencję do sosu, dzięki której nabierze on pełnego smaku i idealnej gęstości, oraz 100 ml wody. Wszystko razem rozmieszaj i doprowadź do wrzenia. Do sosu wrzuć także żurawinę i gotuj przez kolejne 3 minuty na minimalnym ogniu.
- Przed podaniem na stół gotową szynkę pokrój w grube plastry. Serwuj polaną żurawinowym sosem.