Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli

Śniadanie odgrywa niezwykle istotną rolę w naszym codziennym menu, dlatego dobrze planujmy poranne posiłki. Do przygotowania kanapek używajmy produktów pełnoziarnistych, a na wierzch połóżmy warzywa i chudy nabiał. Do smarowania wykorzystujmy produkty powstałe na bazie olejów roślinnych.

kanpka z rukola i lososiem

Doskonałym pomysłem są pasty przygotowane z warzyw czy ryb, takich jak łosoś. Przyrządzenie ich jest niezwykle proste. Pieczemy łososia z dodatkiem przypraw oraz oliwy i dodajemy do twarożku, najlepiej o smaku naturalnym. Co więcej – możemy pokusić się o większy zapas pasty na 2-3 dni i przechowywać ją w lodówce.

Składniki:

  •     200 g filetu z łososia, ze skórą
  •     300 g twarożka kanapkowego Bieluch
  •     łyżeczka Przyprawy do mięs Knorr
  •     łyżeczka soku z cytryny
  •     łyżeczka oliwy z oliwek
  •     2 łyżki natki pietruszki
  •     8 kromek chleba żytniego
  •     150 g rukola – 150 gramów
  •     200 g pomidorków koktajlowych
  •     40 g kiełków lucerny
  •     łyżka oliwy z oliwek
  •     łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia natrzyj przyprawą do mięsa Knorr wymieszaną z łyżeczką oliwy.
  2. Upiecz w piekarniku wyłożonym papierem do pieczenia, skórą do dołu w temperaturze 180C przez około 10 minut, tak aby mięso nie było wysuszone. Po przestygnięciu usuń skórę z łososia.
  3. Mięso włóż do miski, dodaj twarożek i rozgnieć widelcem na gładką masę. Dopraw sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce przez ok. 30 minut.
  4. Kromki chleba smaruj pastą i posyp natką pietruszki. Podawaj z sałatką przygotowaną z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków.
  5. Całość polej sosem przygotowanym z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.