Doskonałym pomysłem są pasty przygotowane z warzyw czy ryb, takich jak łosoś. Przyrządzenie ich jest niezwykle proste. Pieczemy łososia z dodatkiem przypraw oraz oliwy i dodajemy do twarożku, najlepiej o smaku naturalnym. Co więcej – możemy pokusić się o większy zapas pasty na 2-3 dni i przechowywać ją w lodówce.
Składniki:
- 200 g filetu z łososia, ze skórą
- 300 g twarożka kanapkowego Bieluch
- łyżeczka Przyprawy do mięs Knorr
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki natki pietruszki
- 8 kromek chleba żytniego
- 150 g rukola – 150 gramów
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 40 g kiełków lucerny
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
- Filet z łososia natrzyj przyprawą do mięsa Knorr wymieszaną z łyżeczką oliwy.
- Upiecz w piekarniku wyłożonym papierem do pieczenia, skórą do dołu w temperaturze 180C przez około 10 minut, tak aby mięso nie było wysuszone. Po przestygnięciu usuń skórę z łososia.
- Mięso włóż do miski, dodaj twarożek i rozgnieć widelcem na gładką masę. Dopraw sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce przez ok. 30 minut.
- Kromki chleba smaruj pastą i posyp natką pietruszki. Podawaj z sałatką przygotowaną z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków.
- Całość polej sosem przygotowanym z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.