Twoje wyrafinowane podniebienie lgnie do wyszukanych smaków, którymi potrafisz się cieszyć jak mało kto. Szczególną przyjemność odnajdujesz w słonawych klimatach. Droga do Twojego serca wiedzie przez gaje i dąbrowy, czyli dojrzewające w słońcu oliwki oraz mięsiwa wędzone dębowym dymem.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 3 łyżek Przyprawy do kurczaka Knorr
- 12 plastrów boczku wędzonego
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 2 cebule
Sposób przygotowania:
- Udka oczyść, umyj i osusz. By danie było doskonale doprawione, oprósz mięso Przyprawą do kurczaka Knorr oraz majerankiem.
- Cebule przekrój na cztery części i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wszystkie udka zawiń w 3 plastry boczku i ułóż na cebuli.
- Bulion przelej do naczynia. Wstaw danie do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50 minut.
- W czasie pieczenia udka polewaj powstałym podczas pieczenia sosem.