Pieczone udka z boczkiem

Mięsny wojownik czy buntownik z wyboru? Sprawdź i przygotuj dania według najlepszych przepisów

pieczone udko z boczkiem
Pieczone udka z boczkiem

Twoje wyrafinowane podniebienie lgnie do wyszukanych smaków, którymi potrafisz się cieszyć jak mało kto. Szczególną przyjemność odnajdujesz w słonawych klimatach. Droga do Twojego serca wiedzie przez gaje i dąbrowy, czyli dojrzewające w słońcu oliwki oraz mięsiwa wędzone dębowym dymem.

Składniki:

  •  4 udka z kurczaka
  •  3 łyżek Przyprawy do kurczaka Knorr
  •  12 plastrów boczku wędzonego
  •  1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  •  1 łyżka majeranku suszonego
  •  2 cebule

Sposób przygotowania:

  1. Udka oczyść, umyj i osusz. By danie było doskonale doprawione, oprósz mięso Przyprawą do kurczaka Knorr oraz majerankiem.
  2. Cebule przekrój na cztery części i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wszystkie udka zawiń w 3 plastry boczku i ułóż na cebuli.
  3. Bulion przelej do naczynia. Wstaw danie do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50 minut.
  4. W czasie pieczenia udka polewaj powstałym podczas pieczenia sosem.