Pieczony kurczak z dynią to doskonały pomysł na jesienny obiad. W połączeniu z wyrazistymi pomidorami, a także intrygującym masłem szałwiowym potrawa zachwyci bogactwem smaku i aromatu. Kurczak podczas pieczenia zachowuje swoje wartości odżywcze – jest to jeden z najzdrowszych i najlepszych sposobów przygotowania potraw. Zapachy przenikają się, kuszące pomidorki i dynia zachowują swój kształt, a roztopione, aromatyczne masło szałwiowe podkreśla wyjątkowy smak, a także kruchość kurczaka. Jesień w kuchni wbrew pozorom może być kolorowa i promienna – rozsmakuj się w niej na dobre, a pokochasz tę porę roku!
Składniki:
- 1 cały kurczak zagrodowy
- 4 łyżki masła
- garść liści szałwii
- ½ łyżeczki soli
- 300 g dyni pokrojonej w kostkę
- 300 g pomidorków koktajlowych
Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli, włożyć pod skórę na piersiach kurczaka.
- Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.
Pieczony kurczak z dynią dobry dla zdrowia
Jesienią szczególnie ważne jest to, by zadbać o nasze zdrowie i odporność. W końcu trwa sezon grypowy. Tak się składa, że spożywanie dyni może pomóc nam uchronić się przed niechcianymi dolegliwościami. Pestki tego produktu mają działanie antywirusowe, a także przeciwgrzybicze. Na dodatek dynia ma również korzystny wpływ na skórę – można z niej wykonać np. maseczki.