Wakacyjna propozycja obiadowa
Pierogi z jagodami i twarogiem to pyszny sezonowy obiad. Z tego powodu, już w lipcu pojawiają się jagody i grzech nie wykorzystać ich jako nadzienie do pierogów. Pamiętajcie, aby kierować się tą zasadą: mało, częściej i zdrowo!
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 500g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- letnia woda 1 szklanka
Składniki na farsz:
- twaróg wiejski półtłusty 500g
- żółtko jajka 2szt.
- świeże jagody 1 szklanka
- cukier 3 łyżki
- śmietana kwaśna 12 % 3 łyżki
Sposób przygotowania pierogów z jagodami i twarogiem:
- Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę – zarobić elastyczne ciasto.
- Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.
- Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią.
- Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi.
- Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia – ok. 2 minuty.
- Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną (np. 12% od OSM Piątnica) i posypane brązowym cukrem.
- Do dekoracji można wykorzystać listki tymianku lub bazylii.
Jagody to owoce, które były traktowane jako lek na wiele chorób. Suszone, czy w kompocie musiały być w każdym domu. Często zastępowały antybiotyki, zatem leczono nimi zakażenia, i tyfus czy gronkowca. Również działają na pasożyty: glisty i owsiki.