Zupa z kalarepy i rzodkiewek

A może Zupa z kalarepy i rzodkiewek, w której oprócz głównych bohaterów, znajdziemy też inne jesienne warzywa: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, por i seler?

zupa-z-kalarepy
Zupa z kalarepy i rzodkiewek

Oto prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych!

Składniki:

  •     2 kalarepy
  •     2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  •     pęczek rzodkiewki
  •     2 ziemniaki
  •     marchewka
  •     pietruszka
  •     cebula
  •     por
  •     kawałek selera
  •     pół pęczka natki pietruszki
  •     pół pęczka koperku
  •     pieprz do smaku
  •     oliwa do smażenia
  •     1,7 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj warzywa: najpierw umyj i obierz marchewkę, korzeń pietruszki, seler, białą część pora, ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę. Natkę pietruszki i koperku drobno posiekaj. Obierz i podziel na części jedną kalarepę.
  2. Pokrojone wcześniej warzywa wrzuć do 1,7 litra wody. Następnie rozpuść w niej 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, które podkreślą smak zupy.
  3. Gotuj do momentu, w którym wszystkie składniki zmiękną. Na koniec dodaj do wody połowę natki pietruszki i koperku. Zdejmij z ognia, dopraw do smaku pieprzem i starannie zmiksuj.
  4. Zieloną cześć pora i rzodkiewkę pokrój w plasterki, drugą z kalarep w słupki, a cebulę w pióra.
  5. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmażaj na niej wszystkie warzywa – oprócz rzodkiewki – przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu, wrzuć rzodkiewkę i smaż całość kolejne 2 minuty.
  6. Gotowe warzywa przełóż z patelni do garnka. Zagotuj zupę i podawaj gorącą – posypaną świeżą natką pietruszki i koperku.