Oto prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych!
Składniki:
- 2 kalarepy
- 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- pęczek rzodkiewki
- 2 ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- por
- kawałek selera
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- 1,7 l wody
Sposób przygotowania:
- Przygotuj warzywa: najpierw umyj i obierz marchewkę, korzeń pietruszki, seler, białą część pora, ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę. Natkę pietruszki i koperku drobno posiekaj. Obierz i podziel na części jedną kalarepę.
- Pokrojone wcześniej warzywa wrzuć do 1,7 litra wody. Następnie rozpuść w niej 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, które podkreślą smak zupy.
- Gotuj do momentu, w którym wszystkie składniki zmiękną. Na koniec dodaj do wody połowę natki pietruszki i koperku. Zdejmij z ognia, dopraw do smaku pieprzem i starannie zmiksuj.
- Zieloną cześć pora i rzodkiewkę pokrój w plasterki, drugą z kalarep w słupki, a cebulę w pióra.
- Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmażaj na niej wszystkie warzywa – oprócz rzodkiewki – przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu, wrzuć rzodkiewkę i smaż całość kolejne 2 minuty.
- Gotowe warzywa przełóż z patelni do garnka. Zagotuj zupę i podawaj gorącą – posypaną świeżą natką pietruszki i koperku.