
Pierś z gęsi przygotowana metodą sous-vide to danie pasujące do wszystkich świątecznych i karnawałowych spotkań. Wykwintne. Zaskakujące. Pełne aromatu. Tak można określić dania, które powstały z użyciem metody sous-vide proponowanej przez markę Sam Cook. Poznaj przepis rodem z najlepszej restauracji! Porcja dla dwóch osób, czas przygotowania ok. 30 minut, czas oczekiwania ok. 70 minut.
Składniki:
- 2 piersi gęsie
- sól
- pieprz czerwony świeżo mielony
- tymianek
- skórka otarta z cytryny
Sos żurawinowy:
- 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 100 ml miodu
- 150 ml wina czerwonego
- 2 figi
Placki dyniowe:
- 300 g dyni obranej (piżmowej lub Hokkaido)
- 1 cebula
- 1 cebula
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Dekoracja:
2 figi
łyżka masła
łyżka miodu
½ łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania piersi z gęsi. Natrzyj je solą, pieprzem, tymiankiem i skórką z cytryny.
- Tak zamarynowane mięso zapakuj próżniowo przy użyciu zgrzewarki próżniowej Sam Cook (każdy kawałek oddzielnie). Odłóż i zaczekaj minimum pół godziny. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej i spakowane przetrzymać w lodówce.
- W garnku z wodą zamocuj termo cyrkulator Sam Cook i ustaw temperaturę 65°C. Wyreguluj także czas na 60 minut. Piersi gęsie w woreczkach włóż do garnka.
- W między czasie przyrządź sos żurawinowy: Żurawinę usmaż z miodem; gdy będzie miękka dodaj łyżkę masła i podlej czerwonym winem. Gdy wino odparuje i sos się zagęści, jest gotowy do podania.
- Czas na placuszki! Zetrzyj na tarce dynię i cebulę (jak w przypadku placków ziemniaczanych).
- Do pulpy dodaj jajo, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Formuj łyżką niewielkie placuszki i wykładaj na rozgrzany na patelni olej; smaż z obu strony na złoty kolor.
- Przekrojone na pół figi podsmaż kilka minut na maśle z dodatkiem miodu i octu balsamicznego.
- Na talerz wyłóż placuszki dyniowe, a następnie wylej sos żurawinowy. Na sosie ułóż pierś z gęsi i udekoruj smażonymi figami.