Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
- 4 łyżki ketchupu
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 150 g sałaty rukoli
- 50 g parmezanu
- 50 g orzechów pinii
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka umyj i osusz. Ostrym nożem zrób nacięcie po długości piersi (rodzaj kieszonki). Umieść w nim suszone pomidory. Możesz spiąć wykałaczkami, aby piersi się nie rozpadły.
- W misce wymieszaj Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z ketchupem i odrobiną oleju z suszonych pomidorów. W powstałej marynacie, która nada mięsu soczystości i smaku, obtocz piersi z kurczaka. Miskę przykryj i odstaw do lodówki na 12 godzin, aby przyprawa weszła w głąb mięsa.
- Przygotuj pesto z rukoli – w kielichu miksera zmiksuj rukolę, orzeszki pinii, czosnek, parmezan. Całość dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli i sokiem z cytryny.
- Piersi grilluj pod przykryciem, przez około 20 minut. Mięso obracaj co jakiś czas na druga stronę. Piersi tuż przed podaniem obtocz w przygotowanym wcześniej pesto.