Zupa ze świeżych grzybów
Składniki:
- 500 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 kostki Bulionu grzybowego Knorr
- 100 g makaronu kokardek
- Cebula
- 2 łyżki tymianku świeżego lub suszonego
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Przygotuj makaron: ugotuj go zgodnie z zaleceniami producenta i odcedź po upływie odpowiedniego czasu.
- Umyte grzyby pokrój w plastry. W drobną kostkę posiekaj cebulę i czosnek, następnie podsmaż je przez krótki czas na rozgrzanym oleju. W międzyczasie pokrój tymianek.
- Do smażącej się cebuli i czosnku dodaj grzyby. Całość smaż na dużym ogniu do osiągnięcia złotego koloru. Następnie umieść w garnku tymianek (zachowaj jego niewielką ilość – przyda się do przystrojenia dania), litr wody i kostkę bulionową Knorr, która podkreśli smak grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj, po osiągnięciu przez wodę temperatury wrzenia gotuj przez kwadrans.
- Do zupy dodaj śmietankę i ugotowany makaron kokardki. Całość starannie wymieszaj.
- Gotową zupę posyp siekaną natką pietruszki i pozostałym tymiankiem.
Smacznego!